https://www.gerb.bg/bg

Кметът на Омуртаг и баща му са обвиняеми за схема с обществени поръчки (ОБНОВЕНА)

Снимка: Stock by Getty Image

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов е бил арестуван при акция в общината в понеделник, съобщи „Нова телевизия“.

Информацията за задържането му за момента не е оповестена официално от МВР, защото Ешрефов изпаднал в емоционален срив и получил микроинсулт. Според източници на медията той е настанен в болница с охрана. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа, които изтичат днес.

По неофициални данни е арестуван и бащата на кмета на Омуртаг.

БНТ информира, че Ешреф Ешрефов и баща му Хасан Хасанов са били част от организирана престъпна група, извършвала длъжностни и корупционни престъпления. Ръководител бил бащата на кмета. Обществени поръчки на общината били възлагани на различни фирми, но веднага след това като подизпълнител била наемана фирма на бащата Ешревов. Според наши на националната телевизия има и трети заподозрян за участие в схемата.

Припомняме, че през септември 2023 г. ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг, като службите проверяваха дали Ешрефов е възлагал обществени поръчки на баща си.

По-късно беше разпространена и официална информация от държавното обвинение, което споменава участниците в схемата с инициали. Съобщава се, че Софийската градска прокуратура (СГП) е привлеякла двама души като обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления, след съвместна операция с Комисията за противодействие на корупцията. Под ръководство и надзор на прокурор от следовател в следствения отдел на СГП се води разследване, образувано първоначално по данни за подкуп.

Извършени са множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК). В съвместната работа на прокуратурата и антикорупционната комисия са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане на заподозрените към наказателна отговорност.

На 19 февруари 2024 г. е предявено постановление за привличане на Х. Х. като обвиняем за това, че от началото на 2019 г. до датата на привличането в град Омуртаг и на територията на общината е ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК). На същата дата е предявено обвинение и на Е. Е. за това, че е участвал в групата в качеството си на длъжностно лице.

Двамата са задържани с прокурорски постановление за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане да им бъдат наложени мерки за неотклонение „задържане под стража“.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кулеба настоя за Patriot и сваляне на руски самолети след удара в Харков

Предоставянето на повече системи за противовъздушна отбрана на Украйна,...

„Хамас“ отрича за подновени преговори с Израел

Източник от палестинската групировка "Хамас", говорейки с Al Mayadeen,...

Хусите отлагат освобождаването на затворниците

Йеменските хуси са отложили освобождаването на около 100 затворници, принадлежащи...

Израел не изключва офанзива в Рафах и след заповедта на МС

Израел смята, че заповедта на Международния съд (МС) за...

МЕУ, БИМ и БИС удостовериха съответствието на машините за вота

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт по метрология...

16 загинали при пожар в Индия

Пожар в увеселителен парк в Индия на 25 май

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

"Създаването на многонационална бойна група на НАТО в България...

Хиляди протестираха против Закона за чуждестранните агенти в Грузия

Хиляди участваха в митинг в грузинската столица Тбилиси в...

Русия отхвърля участие в покушението срещу Фицо

За Мария Захарова такива обвинения са лудост

Бойко Борисов и Фандъкова да отговорят за приватизацията на лифтовете, искат в СОС

Столичният общински съвет ще заседава извънредно заради две наболели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg