https://www.gerb.bg/bg

CNN: Египет променя споразумението за Газа без знанието на САЩ

Снимка: iStock

Египетското разузнаване тихомълком промени условията на предложението за примирие, което Израел вече подписа по-рано този месец и в крайна сметка провали сделка, която можеше да освободи израелски заложници и палестински затворници и да определи пътя за временно прекратяване на боевете в Газа. Това съобщава CNN, като цитира трима източници.

Споразумението за прекратяване на огъня, което „Хамас“ в крайна сметка обяви на 6 май, не е това, което катарците или американците смятат, че е било представено на „Хамас“ за потенциален окончателен преглед, казаха източниците.

Промените, направени от египетското разузнаване, чиито подробности не са докладвани по-рано, доведоха до вълна от гняв и взаимни обвинения сред служители от САЩ, Катар и Израел и оставиха преговорите за прекратяване на огъня в задънена улица.

Всички бяхме измамени„, каза един от тези източници пред CNN.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс, който ръководи американските усилия за постигане на споразумение за прекратяване на огъня, е бил в региона, когато до него достига информация, че египтяните са променили условията на сделката. Бърнс е бил ядосан и смутен, тъй като го карат да изглежда така, сякаш не е в течение или не е информирал израелците за промените.

Говорител на ЦРУ отказа коментар.

Тримата източника, запознати с въпроса, казаха на CNN, че висш служител на египетското разузнаване на име Ахмед Абдел Халек е отговорен за извършването на промените. Абдел Халек е старши заместник на шефа на египетското разузнаване Абас Камел, който беше партньор на Бърнс в ръководенето на посредничеството на Египет в преговорите за прекратяване на огъня.

Източник, запознат с преговорите, каза, че Абдел Халек е казал на израелците едно, а на Хамас – друго. Повече от исканията на Хамас бяха включени в първоначалната рамка, с която Израел мълчаливо се съгласи, за да осигури одобрението на Хамас, каза източникът. Но другите посредници не бяха информирани; нито, критично, израелците.

„Хамас“ каза на хората си: „Ще сключим сделка утре“, каза първият източник. Всички страни предполагаха, че египтяните са предоставили същия документ“, който Израел е подписал и другите посредници, САЩ и Катар, са знаели, каза лицето.

Вместо това, каза вторият източник, египтяните са се опитали да размият границите между първоначалната рамка и отговора на „Хамас“.

Египетското правителство не отговори на искане за коментар.

Документ на „Хамас“, получен от CNN, очертаващ рамката, за която са се съгласили, включва постигане на постоянно прекратяване на огъня и „устойчиво спокойствие„, което трябва да бъде постигнато във втората фаза на триетапното споразумение. Израел не желае да се съгласи да обсъди прекратяване на войната, преди Хамас да бъде победен и останалите заложници да бъдат освободени от плен.

Сега, три седмици по-късно, когато преговорите за прекратяване на огъня са в застой, участниците повдигат въпроси относно мотивите на Египет, който от години служи като ключов посредник между Израел и „Хамас“, особено членовете на Хамас в Газа.

Попитан от Джейк Тапър от CNN във вторник дали е загрижен за участието на Египет в бъдещи преговори за прекратяване на огъня, израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел не е готов да се съгласи с условия, които биха позволили на „Хамас“ да атакува Израел отново. „Надявам се, че Египет разбира, че не можем да се съгласим с нещо подобно.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МОК: Политическите катаклизми във Франция не застрашават Олимпиадата

Политическите катаклизми във Франция няма да повлияят на подготовката...

Петър Волгин щурмува ЕС с най-много преференции

Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен...

САЩ дават зелена светлина на бойците от „Азов“ да използват американско оръжие

Служители на посолството на САЩ в Украйна потвърдиха, че...

Насилието на мексиканските бандите създава градове-призраци

Малкото мексиканско градче Тила се превърна в "призрачен град",...

Русия удари още 13 бази на джихадисти в Сирия

През изминалото денонощие руските въздушно-космически сили са нанесли удари...

Съветът за сигурност иска да падне обсадата на град в Судан

Съветът за сигурност на ООН поиска в четвъртък спиране...

Латвия планира сама да произвежда заряди за 155 мм снаряди

Латвия планира да произвежда заряди за артилерийски боеприпаси от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg