https://www.gerb.bg/bg

Китай прекрати двудневните военни учения около Тайван

Снимка: iStock

Китай прекрати двудневните военни учения около Тайван, в които симулира атаки с бомбардировачи и се упражнява да се качва на борда на кораби. Тайванското министерство на отбраната описа детайлно в събота участващите китайски военни самолети и военни кораби, съобщава „Ройтерс“.

Военният канал на китайската държавна телевизия съобщи късно в петък, че ученията са приключили. Коментар в официалния вестник People’s Liberation Army Daily каза, че те са продължили два дни от четвъртък до петък, както беше обявено по-рано.

Министерството на отбраната на Китай не отговори на искане за коментар в събота.

Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова собствена територия, стартира ученията „Съвместен меч – 2024A“. Това се случва три дни след като Лай Чинг-те стана президент на Тайван, човек, когото Пекин казва, че е „сепаратист“.

Според Пекин, ученията са наказание за речта на Лай при встъпването в длъжност в понеделник, в която той каза, че двете страни на Тайванския пролив „не са подчинени една на друга„, което Китай разглежда като декларация, че двете са отделни държави.

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но е бил отхвърлян. Той казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си и отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет. Правителството на Тайван осъди ученията и заяви, че няма да се уплаши от китайския натиск.

В петък 46 китайски военни самолета пресякоха средната линия на Тайванския проток, която преди това е служила като неофициална бариера между двете страни, съобщи в събота министерството на отбраната на Тайван. Той каза, че е засякъл общо 62 китайски самолета и 27 военноморски кораба.

Самолетите, включително усъвършенствани изтребители Су-30 и бомбардировачи H-6, способни да носят ядрено оръжие, летяха в пролива, както и надолу към канала Баши, който разделя Тайван от Филипините, каза министерството.

В петък той публикува кадри, заснети от самолети на тайванските военновъздушни сили на китайски изтребител J-16 и H-6, но не каза точно къде е направен.

През последните четири години Китай редовно организира военни действия около Тайван, включително мащабни военни учения през 2022 г. и през 2023 г.

Ежедневният коментар на Народната освободителна армия, публикуван като „гласът на военните“, казва, че Лай е решен да действа като „пешка“ за външни сили, за да ограничат развитието на Китай.

Ако сепаратистките сили за независимост на Тайван настояват да вървят по своя път или дори да поемат рискове, PLA ще се подчини на заповедите и ще предприеме решителни действия за решително разбиване на всички сепаратистки заговори„, се казва в него.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

Пътнически и товарен влак се удариха в Индия

Товарен и пътнически влак се сблъскаха в Индия. Инцидентът...

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква 50-ото Народно събрание на 19...

Психично болен нападна с нож момиче в София

Психично болен мъж нападна момиче с нож в София,...

Антоанета Христова: Политическите партии се сринаха

В момента сме в процеса на падане и тези,...

Очакваната визита на Путин във Виетнам разгневи САЩ

Руският президент Владимир Путин ще посети Ханой тази седмица,...

Свлачище в Еквадор взе шест жертви

Свлачище в Еквадор уби най-малко шестима души и рани...

Двама са се удавили в неохраняеми зони в Бургаско

Това са 40-годишна жена и 52-годишен чешки гражданин

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новият мигрантски маршрут през Финландия – хибридна война на Русия или умишлен ход на Хелзинки?

Само жуженето на комарите нарушава спокойствието на това идилично...

В СОС се нацупиха, че лично Терзиев обявил програмата за новите трамваи, тролеи и автобуси

Общинските съветници обидени на кмета на София Васил Терзиев...

Само Валентин Димитров е допуснат до последния кръг на конкурса за шеф на „Пирогов“

Единственият допуснат кандидат до последния кръг на конкурса за...

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg