https://www.gerb.bg/bg

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Китайският премиер Ли Къцян заяви, че правителството трябва да насърчи мирното развитие на отношенията с Тайван и да напредне в процеса на „мирно обединение“ на Китай, съобщава „Ройтерс“.

Той обаче подчерта и че Пекин трябва да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на независимостта на Тайван.

Китай, който твърди, че демократичен Тайван е негова територия, през последните три години увеличи военната си активност край острова в отговор на това, което той нарича „сговор“ между Тайпе и Вашингтон – основният международен поддръжник и доставчик на оръжия на Тайван.

През август 2022 г. Китай организира военни учения около Тайван в отговор на посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

На откриването на годишната среща на китайския парламент, Ли заяви, че Пекин поддържа принципа за „един Китай“, съгласно който Тайван е част от Китай.

Правителството трябва да приложи политиката на партията за „разрешаване на тайванския въпрос“ и „да предприеме решителни стъпки, за да се противопостави на независимостта на Тайван и да насърчи обединението“, посочи той пред около 3000 делегати в Голямата зала на народа в Пекин.

Трябва да насърчаваме мирното развитие на отношенията между двете страни и да напреднем в процеса на мирно обединение на Китай“, подчерта премиерът.

В отговор на изявлението му, правителството на Тайван изтъкна, че Китай трябва да уважава ангажимента на тайванския народ към суверенитета, демокрацията и свободата.

Китай трябва да се занимава с делата отвъд Тайванския проток прагматично, по рационален, равнопоставен и взаимно уважителен начин, се посочва в изявление на Тайванския съвет по въпросите на континента, определящ политиките спрямо Китай.

Повечето тайванци не желаят да бъдат управлявани от автократичен Китай.

Президентът на Тайван Цай Инуън многократно е предлагала преговори с Китай, които обаче Пекин е отхвърлял, тъй като смята я счита за сепаратистки лидер.

Правителството на Тайван категорично оспорва претенциите на Пекин спрямо острова е подчертава, че само 23-милионното население на Тайван може да решава бъдещето си.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Само в News24sofia.eu! Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи (СНИМКИ)

Младеж от ромски произход продава онлайн полицейски униформи, алармира...

Задържаха контрабандни плюшени покемони

10000 контрабандни покемона задържаха на Митнически пункт Оряхово. Димитър Каменов,...

Военна прокуратура води разследването на катастрофата с НСО

Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Тихомълком оправдаха Мартин Джито и майка му Мила Универсалната за дрога и поръчкови убийства

Синът на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, е единственият осъден от бандата

Гърция непреклонна – няма да пусне Северна Македония в ЕС

Премиерът на Гърция повтори намерението си да осуети кандидатурата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg