https://www.gerb.bg/bg

КЕВР подхваща Топлофикация София заради многото дългове

От днес със заповед на председателя на КЕВР Станислав Тодоров започва извънредна проверка на „Топлофикация София“, съобщиха от Комисията. Тя ще продължи до 5 август.

Проверката е назначена след писмо на „Булгаргаз“ ЕАД за просрочените задължения на софийската Топлофикация по договор за доставка на природен газ, които към 18.07.2022 г. са в размер на над 328 милиона лева. „Размерът на този непогасен дълг на най-големия потребител на природен газ в страната, натрупан основно в периода м.януари-м. юли 2022 г., поставя газовото дружество в тежка финансова ситуация и застрашава енергийната сигурност на страната и стратегическите проекти, свързани с либерализацията на търговията с природен газ и диверсификацията на маршрутите и източниците“, се посочва в писмото на „Булгаргаз“, което е изпратено и до всички компетентни държавни институции. Освен погасяване на дълговете от „Топлофикация София“ се иска и осигуряване на средства за текущото си потребление през предстоящия отоплителен сезон, в случай че планира да продължи договорните си отношения с „Булгаргаз“ ЕАД.

В писмото на „Булгаргаз“ се настоява за незабавни мерки на държавно ниво за погасяване на задълженията на „Топлофикация София“. „Ако просрочените задължения не бъдат заплатени в срок до 20.08.2022 г. „Булгаргаз“ възнамерява да прекрати от 1.09.2022 г. договора за доставка на природен газ, за да може да се гарантират доставките за останалите клиенти„.

„Булгаргаз“ предупреди, че  няма да планира доставка на заявените от „Топлофикация София“ количества за м. септември и ще предприеме действия за събиране на вземанията си по съдебен ред, включително и обезпечителни мерки.

Анализът на приходите и разходите на дружество ще установи причините за натрупаните огромни дългове на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, като трябва да се обърне внимание на високия темп на нарастване на задълженията на „Топлофикация София“ през първото полугодие на 2022 г.

По отношение на приходите ще бъдат проверени постъпленията на дружеството от продажба на високоефективна електрическа енергия на свободен пазар, приходи от продажба на топлинна енергия, както и получените премии от „Фонд сигурност на електроенергийната система“

Същевременно, на база на утвърдените нови цени на топлинна и електрическа енергия, Комисията ще изготви анализ по прогнозни данни на паричните потоци на дружеството за периода 1.07.2022 г. – 31.12.2022 г. Следва да се отбележи, че в новата утвърдена цена на високоефективната електрическата енергия на „Топлофикация София“ от 1.07.2022 г. е включен и дефицитът , който дружеството формира от разходи за природен газ и емисии за изминалия ценови период. Това би трябвало да позволи на „Топлофикация София“ да покрива миналогодишните и текущите си задължения, включително и по договора за доставка с „Булгаргаз“ ЕАД..

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

НСИ: 93 млн. лв. са приходите от нощувки за март месец

Приходите от нощувки са се увеличили с 17.4% за...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания, Ирландия и други страни-членки на Европейския съюз планират...

Украинският парламент при закон за мобилизацията на затворници

Върховната рада прие на второ четене законопроект за мобилизацията...

Зеленски уволни ръководителя на държавната охрана

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Сергей Руд от поста ръководител...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg