Кацаров: МЗ, МВР и ДАНС са покровителствали трафика на органи у нас

Прочитания 19322
0 0
Снимка: архив БГНЕС

За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването – Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес„. Това заяви пред bTV здравният министър д-р Стойчо Кацаров по повод освободеното ръководство на болница „Лозенец“ заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации.

Той посочи, че са получавани сигнали от посолствата на други държави за фалшиви самоличности.

По негови думи е имало превантивна бюлетина на Интерпол за предупреждение, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това обаче било „заметено под килима“ и институции са покровителствали този процес.

Според Кацаров и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас. Кацаров обясни, че за цялата 2020 г. са трансплантирани само от два трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15. Той настоя да види средно 100 донорски ситуации.

По негови думи има болници, където да се извършват трансплантации, но липсват донори. Кацаров допълни, че трансплантациите в болница „Лозенец“ ще продължат.

По отношение на анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство е управлявало кризата политически и предизборно.

Относно Агенцията по вписванията той поясни, че тя е прехвърлила правата, които законът й е дал. Затова поискал правосъдният министър Янаки Стоилов да извърши проверка. Ако съображенията му се потвърдят, министърът заяви, че ще поиска смяна на ръководството на Агенцията.

По негови думи с отказа си да впише в регистъра промените Агенцията надвишава правомощията си по закон. Той намекна, че може и да има нещо нагласено.

Агенцията е изчакала да стартира процедурата по висването до минутата на възражението на бившите шефове. Смятам, че работата е нагласена„, коментира министърът.

Няма нищо лично в решението за пенсиониране на проф. Кантарджиев. Няма и път назад„, заяви още той.

Той подчерта, че няма нищо извънредно човек да се пенсионира при достигане на пенсионна възраст. Министърът изрази недоумение как може пенсионирането на някого да води до протести и допълни, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение.

Кацаров обясни, че става дума за пенсиониране от държавна администрация и никой не спира учените да работят или лекари да правят операции.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Стефан Янев: Няма добри новини за пилота на самолета МиГ-29

Операцията по издирването продължава