https://www.gerb.bg/bg

Какво да се прави? По версия на ПП/ДБ

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Вчера наистина бяхме изненадани. Това признание направи Кирил Петков в студиото на „Нова телевизия“. Двама от лидерите на ПП/ДБ и премиерът в оставка Николай Денков имаха участия в телевизиите, като обаче и тримата имаха различни мнения.

Николай Денков: ПП-ДБ подава ръка на ГЕРБ за нови преговори, ако Мария Габриел изтегли състава на МС. По думите му има още 5 дни за преговори с ГЕРБ-СДС да бъдат довършени по разумен начин, ако Мария Габриел изтегли този състав на МС. Според него това е единствения възможен начин да се излезе от ситуацията.

Кирил Петков: Ще се съберем, Националните съвети на партиите от коалицията и ще се реши какво да се прави.

До 13:00 часа вчера бяхме на преговори. След това влезе пиара на ГЕРБ и преговорния екип си тръгна. Научих от медиите, че има списък с имена на министри. Мария Габриел заяви, че няма да внесе несъгласувани имена. Преговорите бяха прекъснати в първия ден от 7-дневния срок. Някой друг дръпна шалтера и прати Габриел при президента с този списък. Това заяви пред БиТиВи премиерът в оставка Николай Денков.

Денков отбеляза, че в последните 2 седмици Бойко Борисов не си вдига телефона и не участва в преговорния процес. Той посочи, че лидерът на ГЕРБ се опитва да прехвърли вината на преговорния екип. Според него въпреки, че Борисов и Делян Пеевски не са участвали в преговорите, те са давали или не са давали мандат за взимането на решения по време на разговорите.

Денков подчерта, че България има нужда от работещо правителство. Няма друга възможна конфигурация в този парламент, добави той. Или ще работим по нашата програма, с която те са се съгласили или отиваме към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС. Предлагали сме им да работим съвместно, каза още той.

По думите му решението, което вчера бе изпълнено съответства на интересите на мафията.

Денков е категоричен, че Христо Иванов не е подписвал никакъв документ, нито се е съгласявал с текста, представен от преговорния екип на ГЕРБ. Рая Назарян излъга, добави Денков.

Той поясни и че смяната на военния министър Тодор Тагарев не е обсъждана.

Кирил Петков: Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Според нето след 12 дни преговори са се появили имена, които не са споменати…

Според него в Споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани, са свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

По повод споразумението Петков обясни още, че през последната вечер на преговорите се е появила една от дамите от преговорния екип на ГЕРБ с документ, подписан от Габриел. От ПП-ДБ са отворили документа, погледнали са за дата за реформата в службите и са видели, че конкретиката липсва.

Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос е може ли да си лидер на политическа партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш дори накрая. Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона.

Аз не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен – да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван„, каза Петков.

Христо Иванов – Като видяха какви са реформите, ГЕРБ-СДС решиха да взривят целия процес, ама така, че да не личи, че е заради реформите. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов пред bTV.

От думите му стана ясно, че под взривяване на процеса визира върнатия от Мария Габриел на президента мандат за съставяне на правителство, който не е съгласуван с ПП-ДБ. Иванов посочи, че ГЕРБ са решили да направят това, след като са видели колко сериозно са предвижданите от партньорите им реформи и че ДПС няма да получи водеща роля в управлението.

Той коментира и политическите фактори, стоящи реално зад решенията. Христо Иванов отбеляза, че е ясно, че решенията в ГЕРБ се взимат от лидера на партията Бойко Борисов. Според него обаче също така Делян Пеевски се опитва освен да съпредседателства ДПС да прави това и с ГЕРБ. Иванов каза още, че от ПП-ДБ са били готови да окажат доверие и да правят компромиси, за които често са били за които критикувани, но Мария Габриел е провалила цялото 5-месечно усили за постигане на разбирателство с ГЕРБ.

Той подчерта, че няма подписано споразумение между партньорите във властта, което да регламентира какви реформи и от кого ще се изпълняват. Важни са приоритети, важни са реформите, но важни са и хората, които ще ги изпълняват, заяви Иванов и изтъкна като много важно носенето на национална отговорност пред Народното събрание и гражданите от страна на участниците в управлението.

spot_img
spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Тунберг глобена за блокадата на парламента в Швеция през март

Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция...

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Двамата претенденти за поста президент на Северна Македония -...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и...

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Аплаузи за МИГ-29 в Деня на храбростта в София (СНИМКИ)

Денят на храбростта и празник на Българската армия на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg