https://www.gerb.bg/bg

Кабинетът ни – източник на спокойствие сред нагнетяващи напрежение сили в България и РСМ

Снимка: iStock

Новото българско правителство очаква Република Северна Македония (РСМ) да приеме промените в своята Конституция, както са договорени в постигнатия през 2022 г. европейски компромис, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). „Каквито и усилия да полагаме за положително развитие на двустранните отношения, те ще останат на втори план или няма да се реализират, ако въпросът с включването на българите в основния закон на Северна Македония не бъде решен адекватно„, е предупредил премиерът Николай Денков своя колега от РСМ Димитър Ковачевски в телефонен разговор.

Българският министър-председател е потвърдил подкрепата на страната ни за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз, включително на Република Северна Македония, тъй като, по думите му, това е в интерес на всички. От правителствената пресслужба посочват още, че от Северна Македония се очаква бърз напредък в процеса на реформи и за изпълнение на договорените условия, приети със заключенията на Съвета на Европейския съюз през 2022 г., преговорната рамка и двустранните протоколи от заседанията на Междуправителствената комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство от 2017 г. Страната ни заявява готовност да работи заедно със своята съседка за изпълнение на поетите ангажименти.

И в двете държави имало сили, които не желаят добросъседски отношения и се опитвали да нагнетяват напрежение. „В тази среда българският кабинет ще бъде източник на спокойствие. Но е важно в Северна Македония да няма инциденти, а също така държавата да реагира веднага, ако такива възникнат, за да докаже, че се грижи еднакво за всички свои граждани„, коментира премиерът.

Денков и Ковачевски са обсъдили възможностите за засилване на позитивните аспекти в двустранните отношения, включително по линия на парламентарния диалог и секторното сътрудничество.

Припомняме, че през миналата седмица лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски обяви, че няма да има конституционни промени в РСМ под български диктат.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Северно сияние озари Румъния

В нощта на петък срещу събота, Румъния стана свидетел...

Йотова загрижена за спадa в изучаването на български в чуждите университети

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за възстановяване на влиянието на...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

3,3 милиона българи пазаруват в Интернет

81% от българите ползват Интернет всеки ден

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg