Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Изкуствено ли скочиха цените на тока за бизнеса – комисията по ревизия в НС нищи случая

Предумишлени и целенасочени действия са довели до рекордно високите цени на тока за бизнеса. Това твърдят работодателски организации, чиито сигнали разгледа комисията по ревизия в Народното събрание.

Според бизнеса само в рамките на 10 дена в края на юли и началото на август, бизнесът е надплатил 53 милиона лева заради цените на електроенергия. Тогава ценовите нива при търговията с ток по системата ден напред се покачиха от 158 до 330 лв. за мегаватчас.

Тогава България, най-бедната държава е Европейския съюз, плащаше най-високият ток. В резултат на това много фирми обявиха, че спират работа, че се готвят за протести, а ако ситуацията не се промени, до края на годината те ще фалират и ще се повишат техните продукти„, коментира председателят на комисията Мая Манолова.

Две са основните причини за драстичния ценови скок, смятат от бизнеса. Първата е, че сме се присъединили към общия европейски пазар, но само с Гърция, а не и едновременно с Румъния. На второ място работодателите изтъкват действията на държавната ТЕЦ „Марица-Изток“ 2, която въпреки високите цени към даден момент не е пуснала допълнителни мощности, въпреки че това би допринесло за стопяване на милионните й дългове.

Пазарните обединения (в случая с Гърция – бел.ред.) сами по себе си не се отразяват особено на цените на електроенергията, отговори на обвиненията директорът на Българската независима енергийна борса Костадин Костадинов. „Тези пазарни обединения автоматизират и улесняват начина на търговия между самите пазарни участници, но не влияят на обмена между две пазарни зони, той винаги е съществувал и ще съществува. С Гърция обменът ни е между 600 и 700 мегавата на час, този обем бе същия и преди„, аргументира се той.

Очаква се свързването с борсата в Румъния за търговия с количества електроенергия ден напред да стане факт от началото на октомври, но и тогава не следва да се очакват „чудеса“ що се касае до цените на тока за бизнеса, борсата не е в позицията да решава с кого и как да се свързва енергийния пазар, посочи Костадинов

Обединението не е причина за повишаването на цените. Такъв ръст на цените имаше в цяла Европа по обективни фактори и вие го знаете.“

А защо държавната ТЕЦ Марица-Изток 2 не е пуснала допълнителни мощности, за да нормализира цените?

Като „неистина“ определи твърденията на бизнеса изпълнителният директор на ТЕЦ-а Живко Динчев. „Именно в този период дружеството направи търг за 172 мегаватчаса, от които 40 останаха неизкупени. Същите тези работодатели не са ги закупили„, посочи той.

Освен това, изтъкна шефа на държавния ТЕЦ, за да бъде пуснат допълнителен блок то трябва да мине оперативно време, за да бъде изкаран от консервация, както и да се знаят предварително какви ще бъдат цените на тока на борсата, което е невъзможно. Освен това 3 от блоковете на централата са били в ремонт и е нямало как да бъдат въведени в експлоатация.

Минималният срок, за който можем да пуснем търг е за седмица. Така например, ако искаме да пуснем такъв за другата седмица, трябва да го направим още отсега„, добави Динчев.

На борсата може да се види, че ние не намаляваме количества в този период, а ги увеличаваме„.

По-рано работодателите поискаха оставки на ръководството на БЕХ и на министерството на енергетиката заради скъпия ток за бизнеса.

Два месеца преди това енергетици от ТЕЦ „Марица Изток 2“ предупредиха, че при ограничение на централата може да се стигне до режим на тока.

Шефът на АИКБ Васил Велев разкритикува плахостта на служебния министър Андрей Живков и неговия неуспешен опит да смени ръководството на БЕХ. Което пък ръководство обжалва в съда отстраняването си. От БЕХ категорично отричат да имат правото да регулират по някакъв начин цените и да се намесват на пазара.

Работодателите не за първи път предупреждават за рисковете за бизнеса на енергийния пазар, най-вече заради неадекватното му управление, като през лятото на 2019 г. председателят на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Националната служба за охрана с мерки за сигурност в София на 4 и на 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана...

Лошото време попречи на един самолет българи да посрещнат Великден на Санторини

Силният вятър на гръцкия остров Санторини промени плановете на...

Арестуваха трима гърци в Александруполис за отвличане на българка

Арестуваха трима гърци в Александруполис по обвинения за търговия...

Откриха труп на тийнейджърка в багажника на кола в германския град Регенсбург

Все още не е ясно колко време колата е стояла на подземния паркинг

Русия превзе Бердичи и се закрепи в Очеретино

Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи...

САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В нарушение на международната забрана

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg