https://www.gerb.bg/bg

Изгражда се Национален регистър за домашното насилие

Снимка: пресцентър Министерски съвет

Започна работа по изграждането на Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, която трябва да е готова до август месец 2024 година, съобщават от Министерския съвет.

В регистъра ще се съхраняват данни за актовете на домашно насилие, пострадалите лица, извършителите и взаимоотношенията между тях, вида насилие – физическо, психическо, сексуално, икономическо, ограничаване на права и др. – продължителността на насилието, причинените вреди на пострадалото лице, историята на насилието.

На срещата в МС, на която се обсъждаха предизвикателствата пред изграждането на Националната система, присъства и вицепремиерът Мария Габриел, която е и председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие.

В системата също ще се включват подадените молби за издаване на заповед за защита, заповед за незабавна защита или искания на прокурора, наложените мерки по ЗЗДН и други нормативни актове с отношение към проблема, данни и за юридическите лица, които осъществяват дейности по превенция и защита от домашното насилие и за ползваните услуги по реда на ЗЗДН.

В момента част от информацията се съхранява в Единната информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), друга част ще се набира чрез регистър в МВР, който в момента се разработва, а информацията относно децата, пострадали от домашно насилие, се очаква да бъде предоставяна от трета система.

На срещата бяха обсъдени информацията, подлежаща на вписване в информационна система, редът за събирането и предоставянето на данни от различните ведомства, организацията и функционирането на регистъра, нивото на достъп, възможностите за обмен на информация със съществуващи и планирани системи в администрацията и в съдебната власт.

Системата се създава в съответствие с едно от измененията в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) от 2023 г.

Припомняме, че през август месец миналата година извънредно се гласуваха промени в ЗЗДН след случая Дебора. Една от промените бе свързана с уточняването кога става въпрос за домашно насилие и бе записано за интимна връзка да се смята връзка над 60 дни.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Димитър Главчев се захваща с „Лукойл“

Агенция "Митници" и НАП ще извършват физическа инвентаризация на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg