Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Иван Костов: Неспособността за правителство е най-големият риск за националната сигурност

Снимка: БГНЕС

Олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации, политическата система е в патова ситуация, коментира пред БНР бившият премиер Иван Костов.

По думите му парламентарната криза се задълбочава и страната е пред конституционна, като задаващата се конституционна криза ще съсипе институциите на страната, които губят мощ и управляемост.

Парламентът е вкаран в безизходица от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, но партиите не са „артисти от неговото шоу, за да им поставя задачи„.

Когато гласуваме на избори, не даваме порции от властта на своите избраници, а им се доверяваме, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта, като отговорност, е извън представите на Доган и на Трифонов„.

Костов коментира, че за успех в третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации.

Ще има успех само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второто е да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Третото е да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия„.

Според него има риск след нови избори пак да няма правителство, не вярва, че 46-ото Народно събрание може да състави управленски кабинет: „Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата„.

Костов виждат вариант, при който президентът с легални политически средства да наложи на всички политически формации да се групират в мнозинство и да съставят правителство, защото може страната да остане без приет бюджет за следващата година.

Ако президентът не поеме тази роля, тези, които управляваха зад кулисите държавата досега, ще се осмелят и ще направят правителство. Имат всичките възможности и в това Народно събрание да направят правителство„.

Във връзка с актуализацията на бюджета Костов обясни, че трябва да се случи.

Според Костов има възможност за гражданска война в Афганистан. „Не са ясни нещата там. Дали ще има бежанска вълна от талибаните, или ще има в тази бежанска вълна и талибани, прогонени от други сили? Това е много сериозен въпрос на националната ни сигурност, затова трябва да имаме парламент и правителство, излъчено от парламента. Трябва да имаме пълен комплект на всички власти и всички институции да бъдат с пълен потенциал да управляват рискове и кризи, а те не са и ги отслабва самото Народно събрание. Неспособността да се излъчи правителство е най-големият риск за националната ни сигурност“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

WSJ: Санкциите срещу Русия удариха и Boeing

Boeing се сблъска с нови проблеми при производството на самолетите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg