https://www.gerb.bg/bg

Иван Гешев отрече да има чекмедже със записи

Три пъти „Не“, повторени дори два пъти. Така главният прокурор Иван Гешев отговори на въпросите дали разполага, дали е правил и дали е заявявал пред своите заместници, че разполага със записи на разговори с прокурори, магистрати и политици.

Това стана по време на дебата във Висшия съдебен съвет, който изслушва главния прокурор по сигнала за заместника му Борислав Сарафов.

С твърдения, че със запис главният прокурор е нарушил Конституцията, Сарафов поиска срещу главния прокурор да бъде образувано дисциплинарно производство. В сигнала си заместник-главният прокурор твърди още, че на срещата Гешев е казал, че има още 150 записа на политици, прокурори и съдебни кадровици.

Висшият съдебен съвет обаче няма да изслушва заместниците на главния прокурор, за които Сарафов, твърди, че са били в кабинета на Обвинител номер едно на 15 май, когато е бил излъчен запис на разговор на Гешев с члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев. 13 от членовете на Съвета гласуваха против изслушването с аргумент, че по случая има и прокурорска проверка. Проверка започна и Съдебният инспекторат, което също беше основание за непровеждане на изслушването на изброените в сигнала на Сарафов лица.

На въпрос на члена на ВСС Дишева смята ли, че е допустимо да спекулира с оставката си и по този начин да влияе и на заместниците си магистрати, Иван Гешев заяви, че това е тактика и по-точно тактиката да спаси съдебната власт и система, а това, което изрича са мислите и думите на голяма част от български народ. Преди това в рамките на дискусията Гешев заяви и че „ако някой не вижда цялата организирана мащабна схема за овладяване на съдебната система, значи вижда различни неща от повечето български граждани“, а и от него самия. Също така главният прокурор увери, че се бори за запазване на цялата съдебна, не само на прокурорската, независимост, а атаката идва от „една политическа партия и от един политически лидер„. Направи и аналогия с инцидента с автомобила му, който Гашев нарича атентат с цел да го убие, с което макар и непряко свърза въпросните неназовани политическа партия и лидер директно с избухналата бомба.

В рамките на дискусията думата взе и Йордан Стоев, който обаче се оказа обект на такъв запис и разговор, представен публично лично от главния прокурор Иван Гешев в понеделник на брифинга му в Съдебната палата. Стоев заяви, че записът е манипулиран и това трябва да бъде установено с техническа експертиза. Отделно на това подчерта, че не той е изискал този разговор и не е бил негов инициатор, а е бил поканен от главния прокурор да отиде на гости в дома му, като за тази цел е изпратен служебен автомобил със служебен шофьор. Запис също не е правил, тъй като е оставил телефона си в служебната кола и в дома на главния прокурор е бил без телефон. „Сами можете да прецените кой е направил този запис„, посочи Стоев и заяви, че от тук нататък ще запази мълчание, тъй като предполага, че всички тези детайли ще бъдат обект на проверка.

В края на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет Иван Гешев обяви, че в прокуратурата е постъпил сигнал срещу Делян Пеевси.

Днес съм подписал заповед за още две проверки- едната е по сигнал срещу мен и лицето Делян Пеевски. Другото е още една проверка. Ще си прекъсвам отпуската когато има проверки, за да пускам заповеди нищо да не се докладва на главния прокурор„.

С други думи Иван Гешев се занимава с издаването на заповеди нищо да не се докладва на него, а на ресорен заместник-главен прокурор.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кои са възможните кандидати за нов Патриарх?

За втори път в най-новата ни църковна история ще...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

Задържаха над 800 000 къса контрабандни цигари на ГКПП – Лесово

При проверка на товарен автомобил на ГКПП - Лесово...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

ЕС помага с 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Средствата ще лъдат отпуснати в срок от 3 години

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg