https://www.gerb.bg/bg

Институтът за пътна безопасност иска закон за лобизма срещу политици и „пътни експерти“

Снимка: архив БГНЕС

Институтът за пътна безопасност иска закон за лобизма в България заради възможността от възникване на корупционни практики след пътно-транспортни произшествия.

„Политическата корупция не се интересува от жертвите от ПТП. Тя ги използва за постигане на влияние и внушения, чрез които да може да се реализират корупционни дейности облагодетелстващи политици и „пътни експерти“, пишат в становище до медиите от там.

През 2021 година служебните правителства на президента Радев консолидираха „пътните експерти“, предоставяйки им националните телевизии, чрез които да внушават загриженост на министрите му за пътната безопасност. Всеки опит за огласяване на политическата корупция от страна на Института за пътна безопасност е спиран от пиарите на служебните правителства – са мотивите на Института.

От там дават и примери с проведени обществени поръчки.

Четирикратно по-високи цени, занижени изисквания, странни критерии, измислени технологии, субективно оценяване и (не)очаквано голям интерес на всякакви компании към търга за пътна маркировка за 210 милиона лева за 4 години на Агенция „Пътна инфраструктура“- https://app.eop.bg/today/279791.

Обществена поръчка, която е разделена на 6 обособени позиции – по една за всеки район, е обявена десетина дни преди провеждането на извънредните парламентарни избори на 2 април. Индикативната стойност на поръчката е по 35 млн. лв. без ДДС за район за срок от 4 години. Това става при действащи 5-годишни законни договори по 10.5 млн. лв. без ДДС на район (общо 63 млн. лв.). Четири от тях са сключени в последните дни на мандата на третото правителство на Бойко Борисов през 2021 г. Други два – за Североизточен и Югоизточен район, са подписани в края на май 2020 г., защото не е имало обжалване на процедурата за тях – https://www.api.bg/bg/profil-na-kupuvacha-sled-30-dekemvri-2014.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Предлагат улица в столичния кв. „Манастирски ливади“ да носи името на Джони Пенков

Кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов предложи на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg