https://www.gerb.bg/bg

Индия сменя името си на специална парламентарна сесия?

Снимка: архив EPA

Премиерът на Индия Нарендра Моди започна специална парламентарна сесия с честване на наследството на парламента на Индия от 1947 г., когато страната става независима от британското управление. Правителството проведе няколко събития за отбелязване на 75-ата годишнина от независимостта на страната, съобщава „БиБиСи“.

В навечерието на преместването на парламента от досегашната сграда от британската колониална епоха в чисто нова такава, индийските депутати и Моди отдадоха почит на старата. Днес започва първия ден от едноседмичното извънредно заседание на парламента, свикано от правителството.

Моди обяви, че напускането на стария парламент е „емоционален момент“, тъй като сградата е изпълнена със специални спомени и че структурата ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения.

„Най-голямото постижение на този парламент е, че запази вярата на хората в демокрацията жива“, каза той в реч, в която също спомена успешното кацане на Луната от Индия и домакинството на срещата на върха на Г-20. Преди специалната сесия Моди съобщи, че продължителността ѝ може да е „кратка“, но ще включва „исторически решения“.

Моди откри новата сграда на парламента през май, но досега там не са се провели заседания. Утре предстои първото такова. Извънредната сесия се провежда на фона на критики от опозиционни лидери, според които правителството не е разкрило всичко, което ще бъде на дневния ред. Според правителството за обсъждане са включени осем законопроекта, но този дневен ред може да бъде променен или разширен през седмицата.

Опозиционните лидери изказват съмнение дали е необходимо специално заседание за обсъждане на тези законопроекти, на фона на предстоящата по-късно тази година зимната сесия на парламента. Индийските законодатели обикновено се събират за редовна работа три пъти годишно в парламента – бюджетна сесия, мусонна сесия и зимна сесия.

Специалните сесии не са толкова чести. Според законодателния експерт Чакшу Рой правителството понякога ги е свиквало „за конкретни поводи, като отбелязване на парламентарни или национални важни събития“.

Обявяването на сесията миналия месец предизвика критики от страна на опозиционни лидери, които поставиха под съмнение „секретността“ на правителството по отношение на дневния ред. Това също предизвика спекулации, като някои анализатори коментират, че правителството може да свика предсрочни избори или дори да промени името на страната от „Индия“ на „Бхарат“.

Други предполагат, че правителството може да внесе исторически законопроект, който да запази места за жени в щатските законодателни органи и парламента.

За момента правителството все още не е потвърдило нищо по темите.

Миналата седмица, след критика от страна на опозицията, бе публикуван „предварителен дневен ред“ за сесията, в който са изброени четири законопроекта за обсъждане, включително един спорен, който ще промени начина, по който се назначава главният комисар по изборите в Индия.

Опозиционните партии възразиха срещу законопроекта, като го нарекоха „недемократичен“. Те заявиха още, че ще намали независимостта на избирателната комисия и нейните служители. Този законопроект обаче не беше в списъка с точки, които правителството даде на опозиционните лидери на общопартийно заседание в неделя.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

ЕС напомня на новата власт в РСМ да прилага договорите с България и Гърция

Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg