https://www.gerb.bg/bg

И синдикатите искат предоговаряне на сроковете за въглеродните емисии

Двата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“ настояват българските власти да предприемат действия по предоговаряне на сроковете и ангажиментите, които България е поела за намаляване на въглеродните емисии.

С такова предложение и декларация излязоха вчера от „Продължаваме промяната“, които подчертаха, че сега е моментът за започване на такъв разговор с Европейската комисия.

След организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа“ дискусия под наслов „Всички против минус 40% сега“ също е формулирана декларация, която ще бъде внесена в Народното събрание и в Министерски съвет.

В нея се казва, че при наличие на енергийна криза в Европа и военни действия в региона поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост за ускорено намаляване на въглеродните емисии при производството на електроенергия с 40% до 2026 г. в сравнение с посочената 2019 г. не просто са изключително притеснителни, те са обществено опасни. В декларацията се посочват обаче две години – 2025 и 2026 г, които се сравняват с поетия 2019 г. ангажимент, без да се уточнява какъв е той.

Синдикатите се позовават и на решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник бр. 11 от 07.02.2020 г., което също задължава правителството да започне незабавни преговори с ЕК за отпадане на изискването за намаляване с 40% на емисиите в енергетиката през 2025 г. в сравнение с 2019 г.

Предупреждава се обаче, че изпълнението на тези ангажименти ще превърне страната ни от нетен износител в страна зависимо от внос от други държави в региона през зимните месеци и ще доведе до икономически срив. Също така се поставени под риск хиляди работни места в комплекса „Марица изток“ след 3 години, безработица и обезлюдяване на засегнатите региони. Независимо от различните планове и сценарии за справедлив преход на тези региони, никой от тях няма да бъде изпълнен и работещ ефективно в рамките на толкова кратък период, докато негативите от порочно изпълнен план за декарбонизация на енергийния сектор ще бъдат усетени непосредствено от хората и икономиката на страната, посочват синдикатите.

Те искат да се използват, включително и да се представят пред Народното събрание, анализите на Комисията за енергиен преход ясно показват, че България има алтернатива за осигуряване на планиран преход, при който да се запази значителна част от съществуващите топлоелектрически мощности, да се гарантира сигурността на доставките по време на прехода, като едновременно с това се реализират нови инвестиции в гъвкави мощности с ниски въглеродни емисии. При това намаляването на емисиите от сектора към 2030 година постига нива от 55%, което съответства на европейските цели, без да е необходимо предлаганото ударно намаляване на въглеродните емисии с над 70% към 2030 година, което ненужно ни поставя в предните редици на ЕС по този показател.

От синдикатите отново категорично се противопоставят на всички опити за налагане на закриването на мощности преди 2038 г. Според КНСБ и КТ „Подкрепа“ е необходимо да се прояви воля и желание, за да се започнат открити преговори с ЕК за отпадане на поети ангажименти, които на практика не могат да се изпълнят без огромни ненужни и необратими щети за енергийната система и икономиката на страната.

Убедени сме, че това е в интерес не само на българския енергиен сектор, но е и в интерес на цялото българско общество, се заявява в декларацията на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Инженерите в СДВР се захващат с новата маркировка на Патриарха

Позицията на СДВР е, че проектът за новата маркировка...

Димитър Главчев сгълча РСМ за нарушение на договорките както с България, така и с ЕС

България не приема изявления и поведение, които противоречат както...

САЩ предупреждават Израел за „хаос и анархия“ в ивицата Газа

САЩ предупреждават Израел за "хаос и анархия" в ивицата...

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на...

По-голяма е нуждата от ясли, отколкото от детски градини в София

Общо за детски градини и ясли има повече около...

Собственикът на пистолета в Арбанаси още не е дал обяснения

Собственикът на пистолета от Арбанаси ще даде обяснения след...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Обвиняват ArcelorMittal, че лъска имиджа си чрез Олимпиадата

Компанията не предприема обещаните мерки за климата

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Социалистите печелят изборите в Каталуния, но без мнозинство

Социалистическата партия на Педро Санчес спечели най-много гласове на...

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да наложи...

БДЖ пак променя движението на влаковете през гара София Север

БДЖ въвежда допълнителни промени в движението на влаковете през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg