https://www.gerb.bg/bg

Хотелиерите се оплакват, че туристическия бранш отново е неглижиран

Туризмът отново е неглижиран от политическите сили. Управляващи и опозиция продължават да не се интересуват от бъдещето на един от най-важните сектори на икономиката, който допринася средно за около 13 на сто от БВП. Това заявиха в отворено писмо от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

По думите на хотелиерите туристическият сектор не е засегнат в приоритетите на следващия проектокабинет. Това е немислимо, при условие, че преди изборите за 47-то Народно ръководствата на БХРА и Алианса на туристическите индустрии в България (АТИБ) проведоха срещи с представителите на всички основни кандидати за парламента, твърди БХРА.

От асоциацията са на мнение, че браншът е излъган за пореден път. Всички тези обещания обаче останаха единствено в сферата на пожеланията, подчертават хотелиерите.

БХРА отправи призив към политиците да обърнат внимание на туризма в тези изключително трудни за сектора условия. Те алармират, че от месеци министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова не намира време да им обърне внимание.

Изключително притеснение буди фактът, че в Плана за справяне с Ковид-19 на здравното ведомство отново е предвидено затваряне на туристически обекти като хотели и ресторанти и спиране на всички масови мероприятия, включително семинари и конференции в етап 3 и 4 на Плана за справяне с Ковид-19, подчертават от БХРА. Не само, че правителството е готово да затвори с лека ръка бизнеси, но не се предвиждат никакви компенсации, с ясното съзнание, че през последните вече три години туристическият сектор работи на ръба на оцеляването, в несигурна среда и без каквато и да е предвидимост, с честа промяна на условията – от цената на тока и горивата през постоянното отваряне/затваряне и ограничаване на дейността му.

Притеснени, че за поредна година през есента ще бъдем затворени, въпреки уверенията, че това няма да се случи, служители вече търсят работа в други сектори и това се очертава като най-големия проблем за сектора не само в България, но и в света през следващите поне 5 години. От БХРА са категорично против изказването на намерения за затваряне от страна на държавата без те да са обсъдени с бранша.

Друг проблем, който хотелиерите изтъкват е свързан със сезонните работници. БХРА се надява в края на сезона, около септември, когато хотелите затварят и освобождават сезонните работници, да не се получи както в предходни години, от държавата и в частност социалното министерство да започнат да обясняват, че парите в бюджета са свършили и не могат да отделят средства за квалификация и преквалификация на сезонните работници.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Големи френски полицейски подкрепления се разполагат в Нова Каледония

Подкрепления на френската полиция започнаха да пристигат в Нова...

Барикадиралият се в Пловдив бивш полицай се предаде

Барикадиралият се късно в четвъртък дома си в Пловдив...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Ирландия признава Палестина като независима държава до края на май

Ирландия ще признае палестинска държава преди края на този...

Катастрофа затвори тунел „Люлин“ (СНИМКИ)

Няма информация за тежко пострадали

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg