Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Грузинския премиер Иракли Кобахидзе

Министерството на външните работи на Украйна изрази в четвъртък възмущението си от коментарите на грузинския премиер Иракли Кобахидзе относно противоречия закон за чуждестранните агенти, съобщава УНИАН.

Използването на името на страната ни в такъв пренебрежителен контекст нанася допълнителна вреда на украинско-грузинските отношения, а не митичната „украинизация“ е истинската заплаха за Грузия, която е заинтересована от мирна и приятелска атмосфера в Грузия. Украйна винаги е силно подкрепяла и продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници„, се казва в изявлението.

Дипломатите призоваха също така да се зачита правото на гражданите на мирен протест и да се търси решение на ситуацията чрез конструктивен диалог.

Повод за гневната реакция на Киев стана изявление на Кобахидзе, в което той заявява, че основната цел на считания от критиците му за руски законе да се предотврати украинизацията„.

Законопроектът „За прозрачността на външното влияние“ е насочен преди всичко към защита на Грузия от украинизация – укрепване на суверенитета на Грузия и осигуряване на стабилно развитие на страната, което е необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз„, заявява той, цитиран от 1tv.

Кобахидзе твърди, че неправителствени организации (НПО) са искали да организират революция в страната, лишавайки я от европейско бъдеще.

Ако неправителствените организации бяха постигнали това, което активно се опитваха да направят през 2020-2022 г., а именно смяна на властта чрез революция, то днес Грузия щеше да е в по-лоша ситуация от Украйна, което означава, че и мирът, и европейската интеграция щяха да останат в миналото. “ той каза.

Припомняме, че ден по-рано парламентът на Грузия одобри на първо четене законопроекта за „чуждестранните агенти“, който предизвика няколкодневни протести.

83 от общо 150 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, а опозиционните депутати бойкотираха гласуването. Той трябва да мине още две четения, за да добие силата на закон.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „преследващи интересите на чужда сила„, в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието – силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Единадесет души бяха арестувани, а един полицай беше ранен. Опозиционните групи призоваха за нови протести тази вечер.

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Кремъл заяви, че няма нищо общо със законопроекта за чуждестранните агенти, който защити като „нормална практика“. Според говорителя Дмитрий Песков проектозакона се използва от външни сили за подклаждане на антируските настроения.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Лондон: Разследването за корупция в Русия е обхванало още висши военни

Руслан Цаликов (вляво) ; Сергей Шойгу ; Валерий Герасимов...

Депутатът Стоян Георгиев вече не е част от ПП

Депутатът от ПП-ДБ Стоян Георгиев вече не е част...

Ирландската полиция премести палатков лагер на мигранти от центъра на Дъблин

Ирландската полиция премести около 200 палатки, в които са...

Великобритания повдигна обвинение на полицай, подкрепял „Хамас“

Обвиниха полицай в терористично престъпление във Великобритания, след като...

В Израел Блинкън настоя да се осигури повече хуманитарна помощ за Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън започна в сряда...

Радев: Здравеопазването не трябва да се развива като нечий бизнес

Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

Най-малко 23 души са убити при атаки от екстремисти в Нигерия

Най-малко 23 души от Гражданските съвместни сили на Нигерия...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img