https://www.gerb.bg/bg

Гръцките фермери тръгнаха с тракторите си към Атина

Снимка: EPA/SOTIRIS BARBAROUSIS

Гръцките фермери се очаква да влязат в Атина с трактори във вторник, за да протестират пред парламента срещу въздействието на нарастващите разходи за енергия, конкуренцията от чужбина и скорошните наводнения, предава „Ройтерс“.

Техният протест отразява недоволството в други части на Европа, включително Франция, Белгия, Холандия, Полша и Италия, където фермерите организираха подобни демонстрации.

Синдикатите на гръцките фермери водят преговори с консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис от седмици, но казват, че обявените досега мерки не са достатъчни за да отговорят на опасенията им.

В понеделник вечерта фермерите подредиха тракторите и пикапите си покрай магистралите, докато се събираха на сборен пункт в Централна Гърция, където прекараха нощта, преди да се отправят към Атина.

„Има много проблеми, най-вече разходите за гориво и енергия“, каза един от протестиращите фермери в централния гръцки град Кастро.

„Миналата година беше катастрофална за фермерите, не произведохме грозде, не произведохме зехтин, произведохме малко памук, но той беше изкупен на безценица“.

Във вторник сутринта десетки фермери пристигнаха с кораби на пристанището на Пирея от южния остров Крит. Очакваше се още фермери да пристигнат с автобуси от други райони на Гърция.

Митингът, планиран за 15:30 местно време, има за цел да засили натиска върху правителството, което вече предложи отстъпки за сметките за електроенергия и едногодишно удължаване на данъчната отстъпка за селскостопански дизел до края на 2024 г.

Правителството повтори в понеделник, че е готово да обсъди по-постоянна схема за данъчни отстъпки в бъдеще, но нямаше фискална възможност за допълнителни отстъпки тази година. Гърция се възстановява от продължила десетилетие финансова криза.

Нямаме какво повече да дадем, каза Мицотакис по време на интервю за гръцката Star TV в понеделник вечерта.

Мисля, че фермерите признават това и знаят много добре, че правителството вероятно е надхвърлило дори техните очаквания, особено по въпроса със сметките за електроенергия.

Той каза, че се очаква митингът да бъде до голяма степен символичен, но фермерите изглеждат решени да настояват за повече отстъпки.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Явор Божанков: Децата са помислили оръжието за играчка (ВИДЕО)

По-рано днес излязоха информации, че дете е простреляло друго дете с боен пистолет на частно парти в Арбанаси

Извънредно в News24sofia.eu! Дете е простреляло друго дете на частно парти в Арбанаси (ВИДЕО)

На тържеството са присъствали бизнесмени, общинари и депутати

Камерън: Забраната за износ на оръжия за Израел ще укрепи „Хамас“

Спирането на британските продажби на оръжие на Израел, ако...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок, уверява МЕУ

Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи в срок....

Румен Радев: Брацигово от 1876 година е символ на дух и родолюбие

Както умелите ръце на брациговските майстори с поколения са...

Откриха нарушения при лечението на 104-годишна жена във видинската болница

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) откри нарушения при лечението на...

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно с въздушна пушка

Изписаха от болницата 2-годишното дете от Враца, простреляно в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg