https://www.gerb.bg/bg

Глобалното затопляне може да надхвърли 1,5 градуса до пет години

Снимка: iStock

За първи път е по-вероятно температурите в световен мащаб да надхвърлят 1,5 градуса по Целзий през следващите пет години. За това предупреди Световната метеорологична организация, цитирана от „Ройтерс“.

Уточнява се обаче, че това не означава непременно, че светът ще премине дългосрочния праг на затопляне от 1,5 градуса над прединдустриалните нива, определен в Парижкото споразумение от 2015 г.

С 66% вероятност за временно достигане на 1,5 градуса до 2027 г., „това е първият път в историята, когато е по-вероятно да надхвърлим 1,5 градуса„, заяви Адам Скейф, ръководител на отдела по дългосрочни прогнози в британския Met Office Hadley Center който работи върху последната глобална актуализация на климата на СМО.

В миналогодишния доклад шансовете са около 50-50.

Отчасти отговорен за по-голямата вероятност за достигане на 1,5 градуса е метеорологичното явление Ел Ниньо, което се очаква да се развие през следващите месеци. По време на този природен феномен по-топлите води в тропическия район на Тихия океан загряват атмосферата над повърхността, което води до повишаване на глобалните температури.

Ел Ниньо „ще се съчетае с предизвиканото от човека изменение на климата и ще тласне глобалните температури в неизследвана територия„, заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Все пак вероятността временно да бъде надхвърлен прагът от 1,5 градуса се е увеличила с времето. Между 2017 г. и 2021 г., например, учените изчислиха едва 10% шанс за достигане на тази граница.

За разлика от климатичните прогнози на Междуправителствения панел за климатичните промени на ООН, които се основават на бъдещи емисии на парникови газове, актуализацията на СМО предоставя по-скоро базирана на прогнози дългосрочна климатична картина.

СМО отчита и 98% шанс една от следващите пет години да бъде най-горещата в историята, надминавайки 2016 г., когато глобалната температура се покачи с около 1,3 градуса.

През миналата година Европа преживя най-горещото лято в историята си, а предизвиканите от изменението на климата екстремни дъждове причиниха катастрофални наводнения в Пакистан. През февруари пък равнището на морския лед в Антарктика спадна до рекордно ниско ниво.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-малко 28 души са загинали при наводнения и свлачища в Индонезия

Проливен дъжд предизвика наводнения и свлачища в индонезийската провинция...

Израел отговори с контраудар на атаката срещу граничен пункт в Газа

След атаката на Хамас срещу граничния пункт Керем Шалом...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg