https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ виждат четири удара срещу Старозагорска област, нанесени от правителството

Кризите в България се задълбочават и виждаме от страна на управляващата коалиция неспособност и неадекватност да реагират на сложната ситуация. Това заяви на пресконференция старозагорският депутат от ГЕРБ Красимир Вълчев.

Той бе категоричен, че ГЕРБ няма да допусне изгарянето на нерециклируеми отпадъци в завод в Източномаришкия басейн. За тези намерения на управляващите липсвала каквато и да било информация. Не ставало ясно и каква е визията им за запазването на работата на производството на електроенергия от въглища до 2038 – 2040 г., докато бъдат внедрени нови технологии за намаляване на въглеродните емисии.

Дотогава по думи на Вълчев страната ни не може без комплекса „Марица-изток“. Той подчерта, че това не е проблем само на Старозагорска област, а и на България, защото ще останем без електроенергия.

Вълчев поясни, че боклуците от София ще се извозват до Източномаришкия басейн и това ще генерира още повече емисии въглероден диоксид, а Европейската комисия обмисля да въведе заплащане на квоти и за транспорта.

От своя страна ръководителите на групата на общинските съветници от ГЕРБ – Стара Загора Мария Жекова и арх. Мартин Паскалев съобщиха, че днес е внесена декларация, с която призовават своите колеги от останалите партии да се обърнат към премиера Кирил Петков с конкретни въпроси относно намерението за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци, за който информира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Съветниците настояват за стриктно спазване на дадените от закона граници, а именно – прецизно съблюдаване на предвидената от Закона за опазване на околната среда процедура по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) при осъществяване на всякакви инвестиционни намерения във връзка с изграждане на инсталации за обезвреждане или оползотворяване на опасни отпадъци чрез изгаряне; инсталации за обезвреждане или оползотворяване на неопасни отпадъци чрез изгаряне или съвместно изгаряне по смисъла на Закона за управление на отпадъците, както и инсталации за обезвреждане или оползотворяване на опасни и неопасни отпадъци чрез изгаряне или съвместно изгаряне, разработени изключително или предимно за развитие и изпитване на нови методи или продукти и които няма да действат повече от две години, и други подобни.

Вълчев изтъкна, че освен по комплекса „Марица-изток“, само за година управляващите са нанесли още три големи удара върху област Стара Загора. Строителството на тунела под Шипка, който е стратегически коридор, може да стартира след година. Вълчев поясни, че е осигурено финансиране по Оперативна програма „Транспорт“ и е избран изпълнител. Министър Гроздан Караджов обаче не харесал проекта и ще прави нов. Това по думи на Вълчев ще забави изпълнението на обекта с много години и загубите ще бъдат големи.

Другият удар според старозагорския депутат е лишаването на региона от нова индустриална зона – тази на терена на бившето летище, за каквато са били осигурени средства за изграждане на инфраструктура.

В желанието си да навредят на ГЕРБ, управляващите удариха и по футболния клуб „Берое“. Поне стана ясно, че не издръжката на отбора е причина за задлъжнялостта на ТЕЦ „Марица изток 2“ в размер на 1,5 млрд. лева. Клубът получаваше 1% от сумите, които централата плаща за изхвърлените емисии от въглероден диоксид„, отбеляза Вълчев. Според него разумното решение е било да се запази отборът до намиране на алтернативен източник за устойчиво финансиране.

В заключение Вълчев заяви, че ни управляват абсолютно неподготвени хора и с тяхната некомпетентност е свързано и връщането на власт на същите хора, срещу които българите излязоха на протести преди 25 години, точно на днешната дата.

Тези хора, свързани с разграбването на държавата, са в управляващото мнозинство. И тогава, и сега Бойко Рашков пак е техният милиционер. С тези хора се връща и инфлацията, може да последват и фалитите“, предупреди депутатът.

От своя страна депутатът Илиана Жекова заяви, че много пенсионери са останали излъгани и са получили по-ниска пенсия през януари 2022 г. спрямо декември.

По тази причина днес ГЕРБ ще внесат искане за изслушване на социалния министър Георги Гьоков за методиката на определянето на размера и начина на компенсиране на засегнатите хора.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Азербайджан може да доставя и още природен газ за България и региона

Азербайджан може да доставя допълнителни количества природен газ за...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Севернокорейските оръжия в Украйна демонстрират слабостта на ООН

Появата на севернокорейски оръжия на фронта в Украйна ясно...

Прокуратурата проверява взети ли са мерки срещу улични животни в Плевен

Окръжна прокуратура - Плевен се самосезира във връзка с...

Увеличават се жертвите на наводненията в Южна Бразилия

Продължаващите проливни дъждове в южния бразилски щат Рио Гранде...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg