https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ и ПП/ДБ/СС се срещнаха за първи път, но пак не се разбраха за шеф на СОС (ОБНОВЕНА)

Снимка: (архив) БГНЕС

Вили Лилков от „Синя София“/КОД и Карлос Контрера от ВМРО организираха среща в Столична община. Целта на мероприятието е да се намери компромис между политическите сили в Столичния общински съвет (СОС), които вече пет пъти се провалят в избора на председател на колективния орган.

В заседанията досега бяха издигани редица лица за кандидати за председател на СОС. Сред претендентите за поста беше и Борис Бонев от „Спаси София“, срещу когото категорично са от ГЕРБ и БСП, Диана Тонова от БСП, Пламен Данаилов от ИТН и Красимир Гълъбов от „Възраждане“, но нито един от тях не получи необходимата подкрепа. Такава не получи и компромисния вариант, предложен в последствие от ПП/ДБ/СС – Грети Стефанова, най-възрастната общинска съветничка, която е от „Демократична България“.

За разлика от всички подобни срещи, в които не взеха участие, на днешната, започнала в 10 часа, ГЕРБ дойдоха. Тяхното представителство бе в лицето на Георги Георгиев и Антон Хекимян. От ПП/ДБ/СС дойдоха Андрей Зографски от „Спаси София“ и Цветомир Петров от ПП. Очаквано присъстваха и домакините Вили Лилков и Карлос Контрера, поканата уважиха и от „Има такъв народ“.

БСП категорично са отказали да присъстват, за което са уведомили организаторите в писмен вид. В залата не дойдоха и представители на „Възраждане“, които в заседанията досега уверяват, че биха подкрепили единствено техен кандидат.

Срещата продължи с около половин час повече от планираното, но въпреки това съгласие не бе постигнато. Засега.

Снимка: БГНЕС

ПП/ДБ/СС предлагат още от същото и не са подготвени с никакъв вариант, освен „несериозното“ предложение да бъде избран временен председател„, констатираха разочаровано след срещата от ГЕРБ.

И намекнаха – първата сила в СОС трябва да даде крачка назад, така както ГЕРБ, макар и първа сила в парламента, е направила, за да се създаде правителство.

ГЕРБ спечелиха последните два избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще дадат тази възможност на някой, който може да го направи или на някой, около който може да се формира мнозинство. А ПП/ДБ/СС са се запънали като магаре на лед, макар и зимата в София да е мека„, посочи Антон Хекимян.

Конкретни имена на срещата не са били обсъждани, стана ясно още от изявленията. Когато попитал ПП/ДБ и „Спаси София“ за какво са се събрали и какво ново решение предлагат, отговорът бил, че няма такова.

Освен това, твърдят от ГЕРБ – на срещата се чуло, че категоричният отказ да се работи с партията на Борисов било единствено лично мнение на Борис Бонев и „Спаси София“, а не на останалите партии от местната коалиция.

Опитът за поставяне на такъв клин обаче бе париран от представителите на „добрите сили„.

Според Цветомир Петров, който е представител на „Промяната“ в „малката коалиция“ нямало нищо такова, а обединението им е сплотено и единно.

Няма никакви разделения в коалицията, ние сме абсолютно единни във всяка една позиция. От ден първи каним ГЕРБ на разговори, така че твърдението, че никой не ги иска, не е вярно. Ние сме готови за разговори да търсим решенията, които да изведат общинския съвет от този блокаж„.

Никой не предложил нищо като решение кой да оглави СОС, добави общинския съветник, като затова ПП/ДБ/СС отново предложили неприетата вече опция колективният орган да бъде оглавен от най-възрастния съветник, в случая Грети Стефанова от тяхната коалиция.

ГЕРБ са втора сила в СОС и трябва да са опозиция, посочи на свой ред Андрей Зографски от „Спаси София“.

Заявяват, че са твърда опозиция, а от друга страна искат да ги молим за подкрепа, като така превръщат София и софиянци в заложници. Казаха, че са готови и за нови избори, което би било много лошо за софиянци, макар и тогава ще спечелим повече места. Но не е добре за гражданите„, каза той.

Обсъждано е и подготвянето на коалиционно споразумение, като според Вили Лилков това било предложение на ГЕРБ.

Снимка: БГНЕС

Според Зографски програмите на двете сили били сходни, но коренно различни били начините за изпълнението им. „ГЕРБ често използват сравнението ляво-дясно. Аз бих използвал сравнението клептокрация и борба срещу нея„, остър бе спрямо ГЕРБ представителят на „Спаси София“, а колегата му попита: „Кой е казал, че трябва да подписваме коалиционно споразумение с ГЕРБ?“

Като стъпка в правилната посока определи готовността за изработване подобно споразумение Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

Промяната е, че вече говорим, че ще има такова предложение. Което не мога да ви кажа дали ще приемем или не, но ще го разгледаме и го намерим за подходящо, ще се включим в него.“

Оптимист за следващия, шести опит за избор на шеф на СОС, бе своеобразният домакин на срещата Вили Лилков от „Синя София“, като според него острият тон между ГЕРБ и ПП/ДБ/СС се дължал единствено на това, че се срещат за първи път.

Обединихме се около това, че общинския съвет действително се намира в криза и трябва да търсим изход. Разбира се, основните политически формации виждат решението в различни посоки, но аз съм оптимист„, каза Лилков и посочи – сигурен бил, че ще има и втора подобна среща преди следващото гласуване в съвета.

А каква е била разделителната линия – ГЕРБ искали подписване на ясно коалиционно споразумение, докато други политически сили в СОС искали да има избор на временен председател, за да може да се гласува градският бюджет както и други важни решения.

Лилков отрече и твърденията на ГЕРБ, че по време на срещата е имало признание, че единствено „Спаси София“ са били проблем да се намери разбирателство между първата и втората политическа сила в съвета.

Оптимист, че ще се излезе от създалия се тупик бе и Карлос Контрера от ВМРО.

Ситуацията е толкова завързана, че според нас работещия вариант ще бъде избор на временен председател„, изрази мнението си той.

Следващият, шести опит на Столичния общински съвет да избере председател, ще бъде на 11 януари.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Съединените щати са дълбоко разтревожени от стихващата демокрация в...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Разследват гранични полицаи на ГКПП „Кулата“ за корупция (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=p8zLPFHGD1w Кратка информация за разпространен в социалните медии видеоклип с...

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg