https://www.gerb.bg/bg

ГЕРБ и ДПС заговориха за брюкселски кабинет

Кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел проведе втората лидерска среща за деня в Народното събрание – този път с парламентарната група на ДПС.

По време на срещата от страна на ГЕРБ/СДС присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова, председателят на СДС Румен Христов и депутатите Делян Добрев, Деница Сачева и Теменужка Петкова.

Двете партии стигнаха до извода, че България закъснява с европейските законопроекти, свързани с Плана за възстановяване, като подчертаха, че на страната и трябва и експертно правителство, което да разбира Брюксел. Мария Габриел призова ДПС да помислят за експертно правителство и заяви, че списъкът на ГЕРБ/СДС остава отворен за бъдещ експертен диалог и за уточняване на детайлите по него.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ заяви, че от формацията имат самочувствието, че имат експерти във всички сфери на обществено-политическия живот. Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителството, ще вземем своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем, каза той.

Според Карадайъ различните министри трябва да бъдат експерти в различните сфери. Министрите трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на компетенции, настоя той. Лидерът на ДПС изброи и едни от потенциалните приоритети на едно бъдещо експертно правителство: спиране на обедняването, използване на целия европейски финансов ресурс, подкрепа за уязвимите групи от население, здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система, промени в Конституцията, а не смяна на отделни персони с цел да се овладее съдебната система, развитие на регионите, подкрепа за малкия и среден бизнес.

По думите му България има нужда от редовен кабинет. Има нужда от диалог, разум и отговорност и чак тогава да излезем от политическата криза. Експертно правителство с очертан мандат като времеви рамки за оценки на дейността на правителство – правителството периодично да получава оценките си дали си изпълнява ангажиментите и задачите си, настоя Карадайъ.

Карадайъ поздрави ГЕРБ с кандидатa за премиер Мария Габриел. За да решаваме проблемите на хората имаме нужда от инвестиции, но в момента България закъснява с оперативните програми, с ПВУ, със стратегическия план и с плановете за преход. Около 60 млрд. лв. заделени в Брюксел за България една стотинка не е отишла по направление, изчисли лидерът на ДПС.

Той настоя ефективно и целенасочено да се използва европейските ресурс, предвиден за България. „Кабинетът трябва да изглежда европейски, брюкселски, защото доста от хора говорят за евроатлантически ориентация, а съвсем друго е конкретен план като има за реализация, да се подават правилните планове, които да ги изпълняват„, каза Карадайъ.

Мария Габриел благодари за диалога от страна на ДПС. Тя се съгласи с тезата на Мустафа Карaдайъ, че съставът на правителството трябва да познава добре европейските механизми. Ако говорим за една година – това е времевата рамка, която позволява да бъде дадена оценката на правителството, каза още тя.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за Газа ще отплава днес от Турция

Кораб с 1900 тона хуманитарна помощ за ивицата Газа...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% или 42 души по-малко са загиналите при...

Първо в News24sofia.eu! Попфолк певицата Роксана влиза в политиката (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://youtu.be/Cg5GvgbKx5Y Фолк звездата Роксана атакува парламента, научи първо Информационна агенция...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

Над 300 са вече жертвите от наводненията в Афганистан

Повече от триста души са загинали в тежкитe наводнения...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg