https://www.gerb.bg/bg

Гърция обяви нови помощи за ток за битовите потребители

Снимка: iStock / GettyImages

Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис обяви поредица от мерки за регулиране на пазара на електроенергия, които имат за цел да защитят клиентите на дребно след спирането на хоризонталните субсидии на 1 януари 2024 г. Ще има също така субсидия за около 1,2 милиона уязвими потребители, каза Тодорос Скилакакис.

Той разкри, че ще бъде установена единна тарифа, в допълнение към помощи за отопление за уязвими потребители, които използват ток за отопление на домовете си и специална тарифа за домакинствата с четири и повече деца, заедно с мерки срещу системно лошите платци за ток.

Новата единна тарифа за електроенергия ще се определя в началото на всеки месец на базата на математическа формула, определена с министерско постановление, заедно с нормата на печалба, определена от всеки доставчик.

Курсът ще се променя всеки месец, като в този момент сметките ще бъдат коригирани нагоре или надолу въз основа на промяната в предишните цени и други фактори, включени във формулата. Цената ще бъде окончателна с включени отстъпки в обявената от всеки доставчик тарифа.

Всички потребители ще преминат автоматично към новата единна тарифа с изключение на тези с фиксирани тарифни договори и тези, които изрично изберат друга тарифа, избирайки един от алтернативните продукти, предлагани от доставчиците.

Тодорос Скилакакис потвърди, че всички потребители могат да преминат към единната тарифа, тъй като смяната на доставчика ще продължи да бъде без санкции.

Основната слабост в момента е, че за потребителите е много трудно да решат кой е най-евтиният доставчик. Длъжни сме да защитаваме потребителите„, обясни Скилакакис. Говорейки на пресконференция в министерството, Скилакакис също обяви държавна подкрепа за най-уязвимите потребители, чийто брой може да достигне 1,2 милиона.

Общите разходи възлизат на 120 милиона евро, като финансовата подкрепа е 60 евро на месец, равняваща се на парите за отопление. Минималната сума на тримесечие ще бъде €45, докато може да достигне до €480. Подаването на молби ще започне следващия януари и ще се прилага допълнителна субсидия от 20% за всяко дете на издръжка.

Тези, които се отопляват на ток, са половината от потребителите„, подчерта министърът и допълни, че „даваме спешна помощ на по-уязвимите. Правителството ще приложи мярката за тримесечието януари-март. Има 1,2 милиона потенциални бенефициенти въз основа на броя дни, изискващи отопление.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея

Русия тайно доставя петролни продукти на Северна Корея, които...

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Индия задържа четирима, примамвали млади мъже да се бият за Русия в Украйна

Властите в Индия са задържали четирима мъже от мрежа,...

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg