https://www.gerb.bg/bg

Фон дер Лайен от Скопие: Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Северна Македония трябва да направи решителна крачка напред, е съобщението, което председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати днес чрез „Туитър“ след пристигането си в Скопие. Тя беше посрещната на летището в Скопие от министъра на външните работи на РСМ Буяр Османи, след което двамата проведоха кратка среща. Според програмата тя трябва да се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и председателя на парламента Талат Джафери, след което ще направи изказване пред депутатите, информира скопското електронно издание „360 степени“.

„Радвам се, че днес съм в Скопие. Северна Македония е истински и надежден партньор. Хората от РСМ показаха своята привързаност към европейските ценности. Те заслужават да видят как страната им напредва към членство. Сега зависи от РСМ да направи решителната крачка напред,“ написа в Туитър Фон дер Лайен.

Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в самото начало на посещението й в Скопие, предаде „Макфакс“

Това посещение идва в точния момент, в самия край на широкия процес на консултации по предложението на френското председателство и ние считаме Вашето обръщение към Парламента днес за значителен принос към този процес и подкрепа за продължаването на нашата европейска интеграция„, каза Османи, като припомни, че за втори път в македонската история председател на Европейската комисия ще се обърне към парламента.

Първият път това направи Романо Проди, в самото начало на евроинтеграцията на страната, по повод подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, а сега Фон дер Лайен в самото начало на преговорите, като последен етап преди пълноправното членство в съюз, напомнят от кабинета на Османи.

Като изрази благодарност за посещението, Османи подчерта, че Европейската комисия винаги е била доказан партньор по пътя на европейската интеграция на страната, като стриктно и обективно анализира ситуацията и постигнатия напредък, отразен в докладите за напредъка на държавата. Тази подкрепа ще продължи с официалното откриване на преговорите за присъединяване , заяви Османи.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски също се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи скопското издание „Центар“.

На срещата са били обсъдени актуалната политическа ситуация в страната и процесите, свързани с европейската интеграция. Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен е потвърдила, че с първата междуправителствена конференция, която трябва да се проведе скоро, ако предложението за рамката на преговорите бъде прието, ще започнат конкретните преговори и незабавно ще започне процесът на скрининг.

Президентът Пендаровски е потвърдил позицията, че приемането на френското предложение ще даде възможност за деблокиране на европейската интеграция и започване на първата фаза от преговорите за присъединяване, което ще представлява положителен импулс за процеса на реформи и напредъка на Северна Македония.

В този контекст президентът Пендаровски е подчертал, че македонският език и идентичност трябва да бъдат уважавани и гарантирани от Европейския съюз.

Премиерът на Република Северна Македония, Димитър Ковачевски също проведе среща на четири очи с Фон дер Лайен.

Двамата са разговаряли за най-важните въпроси, свързани с разширяването на Европейския съюз. Било е установено, че сега е моментът, който Северна Македония трябва да използва, за да приеме европейското предложение, което в последствие означава провеждане на първата междуправителствена конференция и началото на преговорите за членство в ЕС.

Било е отбелязано от председателя на Европейската комисия Фон дер Лайен, че мястото на Северна Македония и Западните Балкани е в Европейския съюз и това е единственият път, който води до по-добро бъдеще за настоящето и идните поколения.

Ковачевски и Фон дер Лайен още веднъж са подчертали, че с френското предложение не се компрометира по никакъв начин идентичността, културата, историята и македонския език.

На срещата е било обсъдено, че в контекст на новите геополитически обстоятелства е много важно деблокирането на процеса на европейска интеграция и началото на преговорите за членството на РСМ в Европейският съюз, което означава по-добро бъдеще за РСМ.

По време на обръщението на Урсула фон дер Лайен в македонския парламент депутатите от ВМРО ДПМНЕ и Левицата изразиха протеста си срещу френското предложение с транспаранти с надпис „Не на ултиматума“.

Те не се опитаха да прекъснат изказването й, а само издигнаха транспаранти, показващи несъгласие с предложението на френското европредседателство, което трябва да даде старт на процеса на преговори за членство в Съюза.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И тази събота антиправителствени протести в Израел

Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Делян Пеевски зове РСМ да изпълни коректно договора с България

Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически...

Задържаха над 800 души за престъпления, свързани с наркотици през април

Прокуратурата съобщи за 875 задържани лица през април за...

БАН: Държавата трябва да изпълни поетите ангажименти към преподаватели и учени

Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на...

Президентът на Египет: Израел не полага усилия за спиране на огъня в Газа

Израел продължава да избягва усилията за постигане на прекратяване...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg