https://www.gerb.bg/bg

Флорида изпраща националната си гвардия в подкрепа на Тексас

Снимка: EPA/Luis Torres

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви решението си да изпрати войници от Националната гвардия на щата в Тексас, за да помогнат за спирането на потока от нелегални мигранти през границата с Мексико, съобщи Fox News.

Става дума за батальон с численост до 1000 военнослужещи – уточни той.

Тук сме, за да кажем, като народ на Флорида, че трябва да спрем това нашествие по южната ни граница веднъж завинаги„, каза губернаторът, застанал заобиколен от гвардейци и до табела с надпис „Спрете нашествието„.

Десантис заяви, че президентът Джо Байдън има правомощията да затвори границата, но му „липсва воля“ да го направи. „Липсва му способността да види проблема такъв, какъвто е, и да си свърши работата„, подчерта той.

Това е първият случай, в който сили на Националната гвардия на Флорида ще бъдат разположени извън щата, отбелязва телевизионният канал.

В подкрепа на губернатора на Тексас Грег Абът, който се противопостави на федералните власти във връзка с миграционната криза, вече се обявиха 25 губернатори на републикански щати, които обвиниха Байдън и неговата администрация, че отказват да прилагат имиграционните закони.

Някои щати обявиха готовността си да изпратят служители на правоохранителните органи в Тексас, за да се борят с нелегалните мигранти. Губернаторът на Тексас лейтенант Дан Патрик заплаши президента с конфронтация с въоръжените сили на щата.

Между властите в Тексас и администрацията на САЩ възниква конфликт относно контрола на границата с Мексико.

Още през пролетта на 2021 г. републиканският губернатор на Тексас Грег Абът инициира некоординирана с федералните власти операция за предотвратяване на незаконния поток от мигранти и наркотици от Мексико под кодовото име „Самотна звезда“. Тексас е наричан „Щатът на самотната звезда“, тъй като това е звездата на знамето му.

Впоследствие, поради влошаващите се условия на южната граница, по бреговете на река Рио Гранде – естествена преграда между Съединените щати и Мексико – са монтирани няколко реда бодлива тел. На Националната гвардия на Тексас и на полицейските служители, разположени на границата, беше разрешено да арестуват нелегални мигранти по обвинения в нарушаване на обществения ред. През лятото на 2023 г. на 305-метров участък от река Рио Гранде близо до град Игъл Пас се появи плаваща бариера – верига от буйове.

На 1 декември 2023 г. федерален съд нарежда буйовете да бъдат премахнати, но властите в Тексас отказват да се съобразят с това. През януари Националната гвардия и щатската полиция поемат контрола над парковата зона в Ийгъл Пас и спират да пропускат автомобилите на федералните гранични патрули. Администрацията изпрати писмо до правителството на Тексас, в което поиска федералният достъп до този участък от границата да бъде незабавно възстановен, но щатските власти отново отказаха да се подчинят. В крайна сметка Върховният съд на САЩ постанови да се премахнат оградите и да се разреши на федералните агенти да прекъснат телената мрежа по границата с Мексико.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Още едно дете е прието в болница след хранително отравяне в Сливен

В детското отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в...

Нова полева болница заработи в Газа

Израелските военни съобщиха в събота, че в централната част...

Петролният завод в Башкирия спря производство след украинска атака с дрон

Руският нефтопреработвателен, нефтохимически и торов комплекс "Газпром Нефтехим Салават",...

Хамас съобщи за още един починал заложник в Газа

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в събота, че още един от...

Руският премиер обяви промени в кабинета

Михаил Мишустин, наскоро преназначен от руската Държавна дума за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия планира учение с ядрено оръжие

Кремъл обяви в понеделник, че ще проведе военно учение,...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Гергьовден е

Тази година посрещаме празника без военен парад

Ракета ATACMS удари петролна база в Луганск

Украинските власти и военни все още не са казали нищо

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg