https://www.gerb.bg/bg

Фалит застрашава всяка пета компания у нас

По данни на EOS представителите на 21% от европейските компании (в това число и българските) се чувстват застрашени от фалит, а всяка четвърта фактура в България се просрочва. Това сочи представителното проучване на EOS „Навици на плащане в Европа“ 2022, което се провежда за 13-и пореден път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3200 компании в 16 европейски държави. Заради COVID-19 проучването е прекъснало за две години и затова сравнението на данните е с 2019 година.

В телефонното проучване са участвали ръководители на 200 български компании от търговията, индустрията и услугите. Оказва се, че всяка пета компания у нас е застрашена от фалит или поне от това се боят нейните ръководители. Тенденцията за влошаване на навиците на плащане в Европа също се задълбочава, спрямо 2019 година. Един на всеки петима клиенти в Западна Европа и един на всеки четирима в Източна Европа плащат сметките си със закъснение или пък изобщо не плащат.

Прогнозите показваха, че тази година бизнесът ще се възстанови от пандемията. За съжаление обаче се случи войната в Украйна, което доведе до глобална криза и влошаване на бизнес климата както у нас, така и в цяла Европа„, заяви за Money.bg Райна Миткова, която е управител на ЕОС в България.

Тя подчерта, че в България общо 25% от издадените фактури се просрочват или не се плащат изобщо (при средно 21% за Европа като цяло и 24% за Източна Европа в частност).

При потребителите този дял е нараснал с 4 процентни пункта – от 18% през 2019-а на 22% през 2022 година. Над 60% от гражданите сочат като причина за просроченото плащане на издадените фактури липсата на средства, на второ място е същата причина, но причинена от пандемията. На трето място стои небрежност.

Последното означава, че често хората имат добри доходи, но не умеят да ги управляват по най-добрия начин„, коментира Миткова.

У нас делът на редовните плащания е 75%, което означава, че една четвърт се изплащат със закъснение или никога не се плащат. Именно последиците от несъбраните вземания се изразяват в това, че мениджърите всяка пета компания се чувстват застрашени от фалит както в Европа, така и в България.

При бизнеса дисциплината на плащане се влошава като 26% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват (при средно ниво за Европа от 22%). Другите страни със сходен дял нередовни плащания са: Гърция и Словакия (27%), Румъния (25%), Унгария, Хърватия и Полша (24%), обобщи Райна Миткова.

И една добра новина. България регистрира най-добър резултат по отношение просрочието на граждани в Европа – средно с 16 дни (спрямо 19 дни средно за Европа), а бизнес клиентите у нас бавят плащането на фактурите с 22 дни (спрямо 24 дни средно за Европа). Това ни нарежда на второ място след Швейцария.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

Байдън разпореди помощ от 400 млн. долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

На Капитан Андреево задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки за превоз на мигранти

Митнически служители задържаха 9 контрабандни надуваеми лодки, предназначени за...

Британската икономика изплува от рецесията

Икономиката на Великобритания нарасна с най-бързия си темп от...

Жертвите на наводненията в Бразилия се увеличават, а дъждовете се завръщат

Дъждовете се завърнаха в бразилския щат Рио Гранде до...

Саня Борисова: Останах в България, за да бъда актриса

Саня Борисова е от жените, които неотклонно следват своя...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg