https://www.gerb.bg/bg

Европари, бюджет, петрол и украинци във фокуса на заседанието на Министерски съвет

Снимка: архив БГНЕС

В четири основни точки ще се концентрира фокусът на днешното правителствено заседание – програмата за осъществяване на Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква близо 12 милиарда лева финансиране от Европа, актуализацията на бюджета, която се очаква да влезе в Народното събрание следващата седмица, отсрочката за ембаргото на руския петрол за България и украинските бежанци.

Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков.

Ще обсъдим нормативните изисквания за следващите стъпки по Плана за възстановяване. Изискват се 22 мерки до края на годината. Важно е всяко министерство да бъде запознато и да има стройна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС, да дойдат навреме с правилните реформи„, каза министър-председателят.

На второ място – обсъжда се актуализацията на бюджета, като Петков изрази воля тя да мине през всички инстанции в парламента до края на месеца, като новите фискални рамки да влязат в сила от 1 юли.

Имам добрата новина от вчера – това, че имаме дерогация за руския петрол до 2024 година днес трябва да се финализира в Брюксел. Реално ние сме единствената държава, която има тази дерогация, въпреки че има пристанище. Това дава възможност нашата рафинерия да смени част от инсталациите си„, подчерта правителственият ръководител.

Освен това – акцент в заседанието ще е доклад от вицепремиера с ресор ефективно управление Калина Константинова за състоянието по процеса на преместване на украински бежанци.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Международно издирван чешки гражданин е заловен в София

Чешки гражданин е задържан при спецакция в София. Мъжът...

Зеленски съобщи за тежки боеве по цялата линия на фронта

Украинският президент Володимир Зеленски заяви след доклада на главнокомандващия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg