https://www.gerb.bg/bg

ЕС с важна крачка за регулирането на изкуствения интелект

Снимка: (архив) iStock

Европейският съюз постигна предварителна сделка относно регулирането на използването на изкуствен интелект (ИИ) в рамките на ЕС. Това включва използването на ИИ от страна на правителствата за биометрично наблюдение, както и регулирането на системи като ChatGPT, предава „Ройтерс“.

С това споразумение ЕС става първата голяма световна сила, която приема законодателство, регулиращо областта на изкуствения интелект. Сделката бе постигната след близо 15 часа преговори, следвани от почти 24-часов дебат предишния ден.

Европейският комисар Тиери Бретон описва тази стъпка като исторически момент за ЕС и го позиционира като пионер в установяването на стандарти в областта на изкуствения интелект.

Споразумението включва задължения за прозрачност за базовите ИИ модели като ChatGPT и системи с общо предназначение (GPAI), преди те да бъдат пуснати на пазара. Това включва изготвяне на техническа документация, спазване на авторските права на ЕС и предоставяне на детайлни резюмета за обучението на моделите.

Създателите на ИИ със силно въздействие, който може да създава системен риск, трябва да извършват оценка на модела, да оценяват и намаляват системните рискове, да провеждат състезателни тестове и да докладват за инциденти на Европейската комисия.

Правителствата на ЕС ще имат право да използват биометрично наблюдение в реално време само в случаи на определени престъпления и настоящи или предвидими заплахи като терористични атаки.

Споразумението забранява когнитивно-поведенческата манипулация, нецеленасоченото изтриване на изображения на лица от интернет, системи за социално оценяване и биометрични категоризации за извеждане на политически, религиозни, философски убеждения, сексуална ориентация и раса.

Потребителите ще имат право да подават жалби и да получават обяснения, а глобите за нарушения ще варират от 7,5 милиона евро или 1,5% от оборота до 35 милиона евро или 7% от световния оборот.

Това законодателство се очаква да влезе в сила в началото на следващата година, след ратификация от страна на ЕС и Европейския парламент, и трябва да бъде приложено след две години.

Тази инициатива на ЕС може да послужи като пример за други правителства и да представлява алтернатива на по-леките подходи на САЩ и временните правила на Китай в областта на регулирането на изкуствения интелект.

Днес е исторически ден – за първи път в света имаме закон за регулиране на изкуствения интелект. Това коментира Петър Витанов, който е един от водещите депутати в Европейския парламент по закона, регулиращ използването на изкуствения интелект.

„Важно е, че с този закон се въвежда категоризация – колкото по-потенциално опасна е една система, на толкова повече изисквания трябва да отговаря. Той позволява развитието на новите технологии, но в същото време задължава високотехнологичните компании да спазват редица етични и морални правила и забранява съществуващи дискриминационни практики, свързани с биометрична идентификация в реално време. Оставя човека да контролира тези системи“, заяви Петър Витанов.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град...

ЕС порица забраната на знамето му на Евровизия

Забраната на песенния конкурс "Евровизия" на знамето на Европейския...

Леко поскъпват храни, плодове и зеленчуци

Поевтиняват лук, ягоди, мляко и боб, захар и олио

В Армения задържаха 88 души при антиправителствен протест (ВИДЕО)

В понеделник сутринта арменската полиция в Ереван започна да...

Две години затвор за мъж, обрал жена в София

Осъдиха мъж на 2 години и 8 месеца затвор...

Ким Чен-ун инспектира новата тактическа ракетна система на Северна Корея

Върховният лидер на Северна Корея Ким Чен-ун е инспектирал в...

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg