https://www.gerb.bg/bg

Експерти с писмо до Денков настояват за затваряне на фермата за норки у нас

Снимка: Сдружение „КАЖИ“

105 учени, експерти и организации поискаха затваряне на фермата за норки в Старозагорско, където на 20 октомври бе установено огнище на COVID-19.

Изпратено е отворено писмо до министър-председателя Николай Денков с искане и за ускоряване разглеждането на внесения в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за ценни кожи в България.

Сред основните мотиви за затваряне на фермата е невъзможността да се предотвратят рисковете за общественото здраве и рисковете за биоразнообразието. В писмото се настоява да се прекрати отглеждането, развъждането и вноса на норки в България в единствената ферма за норки у нас, поради възникналото огнище на COVID-19 и последвалото заразяване при работници.

От Сдружение „КАЖИ“ посочват, че още преди две години научните данни в много държави потвърждават, че норките, отглеждани във ферми за кожи, не само са един от най-чувствителните на заразяване с вируса (SARS-CoV-2) животински видове, но и позволяват на вируса да мутира в нови варианти и да се прехвърли обратно от норка върху човек.

В писмото до премиера Денков експерти заявяват още, че предприетите мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са крайно недостатъчни, за да бъде гарантирано здравето на хората в региона и здравето на животните. Липсва и сериозна институционална ангажираност, като се неглижира обществената информираност по този въпрос, допълват учените.

По думите им БАБХ не е отговорила на множество въпроси въпреки запитванията и от журналисти. В тази ситуация остава усещането, че контролният орган работи в услуга единствено на собственика на обекта, посочва се в писмото.

Става ясно още, че Американската норка, отглеждана във фермата за ценни кожи, е вид, който не е местен и е със силно инвазивен характер. Този вид доказано представлява риск за редица местни животни, много от тях защитени и дори застрашени видове. Експертите припомнят- поради тази причина през 2022 г. министърът на околната среда издаде заповед за забрана на развъждането и вноса на вида Американска норка. Тази заповед е със спряно от Върховния административен съд предварително изпълнение, поради обжалването ѝ от собственика на фермата. В същото време, медийните репортажи и случаите със забелязани американски норки в региона продължават, което означава, че продължава и унищожаването на диви местни видове.

„Развъждането на този опасен за местните екосистеми вид трябва да спре незабавно, в противен случай всички ние ставаме съучастници в престъпление срещу природата, което няма как да бъде поправено“, изтъкват експертите.

Според тях не по-малко значими са и икономическите щети в малките стопанства, отглеждащи домашни птици, които са от голямо значение за изхранването на населението. Данните за момента са за унищожаване на домашни птици в радиус над 45 км от фермата за норки, посочва се в писмото.

Няколко поредни социологически проучвания от последните пет години показват, че повече от 81% от българите не одобряват убиването на животни единствено заради козината им, а над 70% от тях подкрепят пълната забрана на фермите за кожи.

„С това писмо настояваме за спешни и категорични мерки от страна на правителството за справяне със здравните и екологични последствия от фермите за норки. Именно учените и експертите са тези, които най-обосновано могат да оценят рисковете. Тяхната оценка днес е категорична – фермата за норки трябва да се затвори“, коментира инициаторът на писмото Петя Алтимирска от Сдружение „КАЖИ“.

Сред подписалите се са десетки учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, учени и преподаватели от Биологическия факултет към Софийски университет, Лесотехническия университет, Аграрния университет – Пловдив, Медицински университет – София, ветеринарни лекари, експерти по животновъдство, хуманно отношение към животните и опазване на околната среда.

Писмото е подписано и от множество неправителствени организации, занимаващи се с хуманно отношение към животните и защита на околната среда.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Една година от масовата стрелба в белградско училище

На днешния ден преди една година тринадесетгодишният К. К. откри...

Благодатният огън се спусна в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим (СНИМКИ)

В навечерието на Възкресение Христово благодатният огън се спусна...

Радев иска повече пари за отбрана и отчет от Главчев за частната болница

Войската ни винаги е била стожер на държавността. Това...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с Китай

Днес Китай и Сърбия се споразумяха да следват "споделено бъдеще",...

Москва: Германия използва „хакерски митове“, за да разруши връзките с Русия

Русия обвини Германия в сряда, че използва неоснователни митове...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg