https://www.gerb.bg/bg

Джамбазки не е съгласен с разкриването на сръбско консулство в Благоевград

Снимка: архив БГНЕС

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява служебното правителство да отмени решението си, с което се дава съгласие за разкриване на консулството на Република Сърбия в Благоевград. Джамбазки отправя официално искането си в писмо до министъра на външните работи Иван Кондов, съобщиха от ВМРО.

Джамбазки се мотивира с риск новото консулството да бъде използвано за враждебни действия и подривна дейност.

Евродепутатът отбелязва, че Сърбия е наследник Югославия, която по думите му е била кръвожадна и е провела безжалостна македонизация в тогавашната Социалистическа република Македония. Освен това според него в последните години по никакъв начин сръбската държава не може да се нарече добросъседска или приятелска. „Напротив, напомням нападението срещу екип на БНТ и българите от Западните български покрайнини през юни месец 2022 година. Причината беше репортаж за мина „Караманица“ край Босилеград, която и днес продължава да трови водата на Босилеград„, изтъква съпредседателят на ВМРО. Той отбелязва също, че е била задържана и паметна плоча на за убитите от Коста Печанац (сръбския и югослваски четнически командир Константин Милованович Печанац – б.р.) през 1917 година, която била крита с години от полицията и местната власт.

Джамбазки изтъква също, че Сърбия все още не е приложила санкциите спрямо Руската федерация (заради войната срещу Украйна – б.р) и отказва да следва общата външна политика на ЕС. Той допълва, че това е в разрез с искането на страната да бъде член на Европейския съюз.

Освен това Ангел Джамбазки е загрижен че за консул на Сърбия в Благоевград е назначен Митко Солаков, който същевременно е и почетен консул на Казахстан. „Държава, отново силно обвързана с Руската федерация„, посочва той. Евродепутатът отбелязва още, че в същото време, съпругата на Митко Солаков – Анастасия Солакова, е почетен консул на Сърбия в Пловдив от юли 2020 г. „Остава впечатлението, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за почти цяла България и причините за това остават неизвестни за българските граждани, настоява още Джамбазки в писмото си до министъра на външните работи„, коментира той.

Съпредседателят на ВМРО отбелязва, че в консулския окръг за Пловдив се обхваща територията на областите Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, а седалището на новото почетно консулство в град Благоевград включва областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.

Ангел Джамбазки настоява Министерство на външните работи да информира българската общественост по следните въпроси за решенията и целите по отношение на консулството на Сърбия в Благоевград:

  1. Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?
  2. Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?
  3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?
  4. Какъв сигнал смятате, че отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград?
spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати...

Русия готова да се изправи срещу Запада на бойното поле

Право на Запада било да се бие за Украйна

Търговците пропищяха от крадци

Българската ритейл асоциация (БРА) - търговците на дребно с...

САЩ готви нови мита за електрическите превозни средства от Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да наложи...

Пострадалите от наводненията във Видинско са подали заявления за еднократна помощ

Десетте пострадали домакинства от наводненията в с. Делейна, област Видин,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg