https://www.gerb.bg/bg

До минус 45 градуса, сняг и арктически студ сковаха САЩ и Канада

Снимка: (архив) EPA/URS FLUEELER

Голяма зимна буря отприщи ледени ветрове и обилни снеговалежи в големи части на САЩ и Канада, като наруши пътуването, полетите и остави хиляди хора без ток. За това предупреди Би Би Си.

Бурята ще бъде последвана от студено арктическо захлаждане през уикенда, като в някои райони температурите ще се понижат до -50F (-45C).

Близо 10 инча (25,4 см) сняг е паднал в Айова, където в понеделник започва изборният цикъл през 2024 г. за Белия дом.

Синоптиците го нарекоха животозастрашаващо зимно време„.

Националната метеорологична служба (NWS) е издала предупреждения за времето в почти всички щати, тъй като прогнозите са за сняг до събота от най-западните щати като Орегон до най-източните като Мейн. Повече от 70 милиона души са засегнати от предупрежденията за опасно зимно време.

Екстремните метеорологични условия са наложили отмяната на повече от 2000 полета от петък насам, повечето от които са били планирани да излетят от Чикаго, според услугата за проследяване на полети FlightAware.

Близо 200 000 души са без ток от петък вечерта, като най-засегнати са Мичиган и Уисконсин.

Брайън Хърли, метеоролог от NWS, заяви пред Би Би Си, че от петък вечерта в щатите от Средния Запад, включително източната част на Айова, северната част на Илинойс и южната част на Уисконсин, вече са натрупани между 6 и 10 инча (15-25 см) сняг.

Очаква се лошото време в крайна сметка да се придвижи на североизток към Канада и да засегне части от Онтарио и Квебек.

В южните щати през уикенда също ще има смесица от сняг, киша и леден дъжд, концентрирани в източната част на Оклахома, северната част на Мисисипи и западната част на Тенеси.

За някои части на Тексас метеоролозите издадоха предупреждение за застудяване от вятъра до събота и предупреди за хипотермия и измръзване. Според прогнозите студеният вятър там може да свали температурата до -25F (-32C).

Средната ниска температура в Тексас се прогнозира на 15F (-9C), което предизвика известна загриженост сред енергийните доставчици на щата, които през 2021 г. преживяха срив на електропреносната мрежа.

Губернаторът на Тексас Грег Абът каза на жителите на брифинг за пресата в петък да бъдат „много, много предпазливи“ и да очакват „ултра ниски температури„, като добави, че центровете за затопляне ще бъдат на разположение на нуждаещите се.

Той обаче добави, че е малко вероятно да има ново няколкодневно прекъсване на електрозахранването.

В основата на бурите ще бъде леден арктически фронт, който вече се усеща в Западна Канада, където в четвъртък температурите със студения вятър в близост до Уистлър, Британска Колумбия, паднаха до -58F (-50C).

В Едмънтън, Албърта, се очаква да настъпи най-студеният ден от повече от 50 години, като от Environment Canada предупреждават, че живакът може да достигне -40F (-40C) през нощта срещу събота.

В петък бившият президент Доналд Тръмп отмени три от четирите лични предизборни събития от кампанията си за Белия дом. Тръмп трябваше да проведе през уикенда преди изборите в Айова. Други кандидати, сред които Ники Хейли и Рон ДеСантис, също трябваше да отменят кампанията си.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Индия напълно изтегля войниците си от Малдивите

Индия изтегли всичките си войници от Малдивите преди крайния...

Най-малко 50 души са загинали при наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души са загинали в Афганистан при наводнения...

Медведев предупреди: Русия може да атакува не само Украйна

Целта на планираните ядрените учения е да се оттренира...

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Ръководството на детска градина "Елица" в Сливен е информирало...

САЩ подготвят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Румен Радев призова МОН да разтовари учителите от бюрокрацията

Българските учители са хората, от които започва България. Това заяви...

Москва обяви за издирване още украински политици

Бившият ръководител на Съвета за национална сигурност на Украйна...

Съветът за национална сигурност на Филипините вдигна мерника на китайските дипломати

Съветът за национална сигурност на Филипините призова китайските дипломати...

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Русия съобщи за напредък в Харковска област

Втора въздушна тревога за този ден

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg