https://www.gerb.bg/bg

До 2040 г. населението ни се стопява до 5 милиона души

хора-младеж
Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Драстичен вертикален дисбаланс има в България – липса на младо и силно застаряващо население – това показва изследване на Регионалните демографски дисбаланси в България, представено от фондация „Фридрих Еберт – България“. То бе представено в пресклуба на БТА от доц. Георги Бърдаров, доктор по география на населението и селищата, ръководител на катедра Социално-икономическа география, зам.-декан на Геолого-географския факултет в Софийския университет.

Изследването показва също неологично големи териториални демографски диспропорции, направено е през 2019 г. преди пандемията от коронавирус. Възрастовата пирамида на България показва, че една от най-големите групи е при жените между 65-69 г.

Друг акцент – големи регионални демографски диспропорции, резултатът от непоследователното и политически обремененото развитие от Освобождението до днес, което го няма в нормалните държави. „В България непрекъснато започваме отначало, проблем, който се отразява във всички останали сфери в страната„, смята Бърдаров.

Още изводи от изследването – Южна България изпреварва по всички показатели Северна България заради невъзможността за адаптация при прехода от социализъм към пазарно стопанство, макар в северната част да има транспортни и демографски ресурси, които стоят неизползвани.

Демографските проблеми на Северна България са заради това, че имаме най-високата смъртност в Северозападна България – Видин, Монтана, Враца. Няма административна единица в Европа с такъв промил смъртност. Има общини, в които смъртността надхвърля 30-40%, такава смъртност в света е имало само в Африка и Азия, и то при тежки военни конфликти и малария, пример са общини като Хайредин, Бойница и други, главно заради срив в здравната система, бедност.

В страната ни населението на 65 и повече години е главно във Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч. Направен е коефициент на демографско заместване, който отчита пенсионерите с колко работещи са заменени – Видин, Габрово, Смолян – около 100 на 40.

Отбелязват се райони в тежка демографска криза – естествен прираст по-нисък от 10% и много по-висок дял на населението над 65 г. възраст, отново главно в Северозападна България и Централна България – Габрово, Велико Търново и районите от Краището. На областно ниво няма район, който да е с естествен прираст. В заключение регионалните демографски дисбаланси в България идват от Видин, Монтана, Габрово, Ловеч и Краището – Кюстендил, Перник. Очакванията за развитие са в централната южна част на България – София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Варна на север и Благоевград на юг.

Доц. д-р Надежда Илиева, която е ръководител на секция Икономическа география в БАН уточни прогнозата за населението на страната до 2040 г. Според песимистичния вариант на изследването населението на България тогава ще е 5. 1 милиона души в песимистичен вариант.

Градското население ще достигне 79%, най-слабо засегнати ще са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора – 48% от населението на градовете и 38% от населението на страната. Малките градове ще се окажат неподготвени за тази конкурентна среда, силно застаряло население, която няма да успее да отговори на изискванията на пазара на труда – това ще е в градовете с под 3000 души население, което сега формира 68% и ще достигне до 2040 – 81%.

Има и тревожна тенденция – селата изцяло обезлюдени, там ще има много предизвикателства за местните управи, ще остане да живее силно застаряло население в тях. Очакванията са структурата на селските селища и местата без население да са 4%, до 20 души – 12.8%, до 2030 г. – обезлюдените ще са 25%, а намалението на населението в селата с над 1000 души – от 10 на 5% ще намалее през 2040 г., големите села са около софийската и пловдивската агломерацията заради земеделието.

В началото на 20 век най-атрактивни са големите селища около София и Пловдив и черноморските райони, положителен прираст има само в някои селища, в 5 групи има слабо намаление – 5.3% от населението е намаляло, 24 града са с умерено намаляване, най-слабо засегнати ще са големите градове.

Прогнозата показва и образуването на „демографски пустини“ – гъстотата на населението е под 10 души на кв./километър, териториално разрастване на пустините – като териториите през 2001 г. са били 23%, 2030 – 59%, 2040 – 69% от територията на страната.

Ясно се открояват островите с по-малко намаление – София, Перник, Пазарджик, Пловдив, Черноморското крайбрежие, поречието на река Места. Очаква се трудоспособното население да е 29% през 2040 г.

На два района обърна Георги Бърдаров внимание – Пловдив и Бургас. Първият се е променил в положителна посока заради влагането в икономическата зона на града. Бургас – образованието тръмплин за цялостен рестарт, като е въведен дори адаптиран модел към финландската система на образование, еднакво модерно оборудвани класни стаи във съвременни електронни ресурси с официална програма. Бургас също така е вложил в модерна инфраструктура – концепция за смарт сити, нова морска гара, модерни места за работа от типа на тези в Западна Европа, както и новата библиотека на Бургас.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в Хърватия

Пожар унищожи 22 яхти на пристанище в северозападна Хърватия...

Иззеха общо 40 000 къса цигари без бандерол във Видинско

Водачите по двата отделни случая са арестувани

Словакия повдигна обвинение на стрелеца срещу Роберт Фицо

Той може да бъде осъден на до 25 години затвор

Четирима мними строителни предприемачи са задържани при акция на МВР и прокуратурата

Разкрита е организирана престъпна група, завоалирала престъпленията си като...

МВР отчита трайно намаляване на миграционния натиск

МВР отчита трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск....

Глобиха журналиста Ивайло Цветков – Нойзи за неявяване в съда

Той не е представил уважителен мотив за отсъствието си

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg