Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Снимка: архив БГНЕС

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към исканата от служебния премиер Главчев смяна на министъра на външните работи в момент на сложна международна обстановка. Това се казва в позиция на дружеството за искането на Димитър Главчев президентът Румен Радев да смени външния министър в служебния кабинет Стефан Димитров със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. От организацията посочват, че в настоящата ситуация повече от всякога са необходими висока експертиза и защита на интересите и националната сигурност на страната.

Очакваме и се надяваме президентът да намери достоен начин да вземе отношение към този казус в съответствие с интересите на страната и своето високо положение„, подчертават дипломатите. Те заявяват, че се е очаквало с определят на Стефан Димитров за служебен министър на външните работи да продължи практиката в служебните правителства на Радев за ръководители на Министерството на външните работи (МВнР) да се назначават кариерни дипломати.

От Българското дипломатическо дружество изтъкват, че Стефан Димитров е професионалист от много висока класа и е прекарал цялата си професионална кариера в МВнР, като е преминал през позиции, доказали неговата експертиза.

Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. В нито един от многобройните коментари във връзка с неговото уволнение, професионалните му качества не се поставят под съмнение„, се казва още в позицията.

Дипломатите посочват, че предложението за смяна на външния министър е било неприятна изненада, вероятно и за повечето от международните партньори на страната ни. Според тях посочените доводи за отстраняването на Димитров от поста седем дни след назначаването му са несъстоятелни и не заслужават да бъдат коментирани сериозно.

Нищо от началото на управлението на служебното правителство не даваше основание да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, за което спекулираше лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи„, заявяват от дипломатическото дружество.

От организацията изтъкват, че исканата смяна на външния министър е показва, че правителството е политическо, а не експертно, както се очаква от един служебен кабинет.

Тя е израз и на неистовия стремеж на ГЕРБ да овладее и държи всички лостове на външната политика и с непрестанни клетви за евроатлантическа солидарност и лоялност да си гарантира индулгенция от западните партньори„, коментират дипломатите. Те допълват, че в случая става дума очевидно за вътрешнополитически аргументи. Това показвало и по-сериозен проблем – че в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна, а личностите в един служебен кабинет – като партийни функционери. Не ставало дума за политики, а за персони и тяхната смяна.

А колкото до обстоятелствата и начинът, по който премиерът обяви уволнението на служебния външен министър, то самият той загуби и остатъка на своите равно отдалеченост, интегритет и уважение и се принизи до „верен войник“ на партия, която го издигна„, се изтъква в позицията. Според дипломатическото дружество в резултат от това външното ни министерство и българската дипломатическа служба са станали за смях, а авторитетът на страната ни е понесъл нов удар. Според организацията очевидно се цели нов скандал, вероятно с цел да се отвлече общественото внимание от проблемите в съдебната система, правоохранителните органи и международното признание, че корупцията е прояла цялата ни държавна система.

Предлаганият за нов външен министър сегашен зам. председател на ГЕРБ Д. Митов в предишното му битие на този пост се помни основно с провала кандидатурата на И. Бокова за ГС на ООН и на уникалния за страната ни шанс българин да оглави основната световна организация, както и с отказа България да заеме полагащото й се място на непостоянен член на СС през 2018-2019 г. в полза на Полша по неизвестни причини„, подчертават дипломатите. Те заявяват също, че очевидно на времето президентът е имал своите основания да откаже указ за назначаването на Даниел Митов за посланик в Румъния.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия къса дипломатическите си отношения с Израел заради действията му...

59-годишен донор спаси 2 живота

Трансплантация на бъбрек даде шанс за втори живот на...

Латвия: Украйна получи вече оръжие с разрешение да се цели в Русия

Украйна вече получава от някои партньори западни оръжия с...

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Стотици гръцки транспортни работници протестираха в столицата Атина в...

Продължава евакуацията заради изригването на вулкан в Индонезия

Стотици жители на индонезийския остров Тагуланданг чакаха на пристанището...

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентата в Афганистан

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за смъртоносната стрелба...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

Сблъсъци пред грузинския парламент заради Закона за чуждестранните агенти (СНИМКИ)

Грузинските сили за сигурност са използвали водни оръдия и...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img