https://www.gerb.bg/bg

Депутатите търсят щатове и пари за охраната на бежанските центрове между двете четения

Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Депутатите включиха в дневния си ред първото четене на промени в Закона за МВР, както и на промени в Закона за администрацията.

Промените са свързани с охраната на центровете за бежанци и предложенията бяха внесени от Бойко Борисов и Делян Пеевски в разгара на спора има или няма проблем с престъпността и насилието и мигрантския натиск. Промените бяха представени като провокирани от случаите на насилие със замесени бежанци в центъра на София от миналата седмица, както и последвалите протести.

След като в сряда в пленарна зала дискутираха този проблем с часове в присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов, вчера темата бе продължена в столичния парламент за 7 часа. Въпреки че нееднократно Калин Стоянов обясни, че случаите на насилие и агресия в София от миналата седмица са битови и криминални, а мигрантският натиск е овладян, темата бе пренесена на политическо ниво и продължава обсъждането ѝ днес.

Вчера комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промените в Закона за администрацията във връзка с увеличаване капацитета на „Гранична полиция“.

В мотивите се посочва, че произтичащите заплахи за националната сигурност вследствие на мигрантския натиск налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници. МВР обаче няма да може да обезпечи разходите за персонал за целия щат, включително и всички необходими финансови средства, които произлизат от такива допълнителни дейности, гласи становището на МВР по законопроекта.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, с който се предвижда МВР да осигурява охраната на бежанските центрове в страната, бе приет на първо четене със 158 бяха „за“, 3-ма от ПП-ДБ гласуваха „против“, а останалите 57 от ПП-ДБ се въздържаха.

Действителният спор по същество се разгоря между ПГ на ГЕРБ и ПП-ДБ, въпреки че и двете парламентарни групи, които формират и т.нар. мнозинство, са съгласни, че редът и охраната в бежанските центрове трябва да се усилят. Божидар Божанов настоя за корекции и прецизиране между първо и второ четене, за да може да се предвидят съответните разходи в бюджета, тъй като в момента такива няма. За това, че не е направен анализ на разходите остра бе критиката и от страна на Георги Ганев, ПП-ДБ.

Радомир Чолаков, ГЕРБ, заяви, че е изненадан от заявката на ПП-ДБ. Според него ситуацията била форсмажорна, а законът просто осигурявал охрана на бежанските лагери от МВР. Чолаков изрази учудване, че до момента частни фирми са осигурявали охраната. „За националната сигурност ще харчим толкова пари, колкото трябва и няма да ги жалим„, отсече Чолаков.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ пък заяви, че няма никакъв форсмажор. Той попита защо внасянето на законопроектите не е било съгласувано с ПП-ДБ. По думите му ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са можели да обсъдят заедно какви законови промени да бъдат направени. Според него обаче в МВР могат да се намерят вътрешни резерви, а не да се увеличава щата на граничните полицаи.

Опонираха от ГЕРБ и Маноил Манев и Георги Георгиев, които настояха, че законопроектът не бърка в бюджета на МВР, но и няма нужда да се пресмятат допълнителни разходи. Според Георги Георгиев не трябва да има притеснения за фирмите, които в момента се грижат за охраната на лагерите, тъй като от доста години те не си вършат задълженията добре и охраната и в момента била под нужния минимум, а МВР вече е било заявило, че има готовност да извършва тази дейност.

От БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта, както и направиха, но пък поставиха акцент не върху бежанските центрове, а върху охраната на българо-турската граница. Според тях изграденото оградно съоръжение не било с достатъчно високо качество.

От „Възраждане“ се включиха в дебатите с обичайните определения за „национални предатели“, апокалиптични картини за мигрантски наплив и претопяване на нацията под командата на чужди сили, държави и посолства. От „Възраждане“ извадиха и новината за мистериозен доклад на ДАНС, който показвал тревожни данни за засиления мигрантски натиск у нас, но той бил скрит от председателя на парламента.

Те се насочиха не към случаите на насилие в София, а поставиха акцент върху ситуацията в Харманли.

От „Има такъв народ“ в дебата се включи преди всичко председателят на парламентарната група Тошко Йорданов с лични нападки към колеги депутатите, с намеци за сексуалните им предпочитания и други предполагаеми от него техни характеристики, подходящи за сценарий за шоу предаване в частта му сатира и гротеска.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Галъп: Около 3,6% от избирателите няма да подкрепят никого

Към началото на месец май сигурността на гласуване на...

Москва: Украйна атакува три руски региона

Напрежение на фронтовата линия

Липсват около 80 000 работници за летния сезон в Гърция

Около 80 000 служители не достигнат в туристическия сектор...

Митничари откриха 65 320 къса нелегални цигари при акция по северната граница

Митнически служители задържаха общо 65 320 къса (3266 кутии)...

Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg