https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се страхуват, че ще плащат по-скъп ток при пълна либерализация

Снимка: (архив) Цветомир Петров, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите се скараха за ветото, наложено от президента Румен Радев на Закона за енергетиката. 

Припомняме, че в средата на октомври държавният глава върна на депутатите промените, с които се предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители от 2026 година. Тогава от „Дондуков“ 2 предупредиха, че може да има рязък скок на цената на тока. Тезата на управляващото мнозинство е, че измененията са нужни по Плана за възстановяване и устойчивост и няма да има шоково поскъпване.

Припомняме и че преди изборите бе свикано извънредно заседание на парламента за обсъждане на ветото, което се провали заради липсата на кворум, но пък събирането на народни представители в НС позволи да се даде старт на Кодгейт.

Очаквано първото изказване направиха от „БСП за България“, които ще подкрепят ветото на държавния глава. Депутатът Драгомир Стойнев заяви, че е обидно да се гледа ветото на президента в празна пленарна зала, защото касае всички български граждани. Ветото е втори шанс, след като управляващото мнозинство пренебрегна доводите на опозицията, че законът ще донесе по-скоро хаос и несигурност, вместо да решава проблемите на обикновените граждани. Когато имаше либерализация на тока за бизнеса видяхме до какво доведе. Не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители и откъде ще дойдат парите, запита Стойнев.

Той очаква рязък скок на тока за крайните битови клиенти. С тези промени в закона за енергетиката не се гарантират правата на най-уязвимите групи, а промените ще затруднят хората, които едвам посрещат базовите си нужди, коментира Стойнев. Кой ще управлява процеса, кой ще информира хората? Няма отговор на тези важни въпроси, посочи той. Единствената цел на законопроекта била да заблуди ЕК и българите, че се прави нещо, което да подобри живота на обществото.

Депутатът от „Възраждане“ Йордан Тодоров заяви, че формацията на Костадин Костадинов ще подкрепи ветото на президента на Закона за енергетиката.

Павела Митова от „Има такъв народ“ призова управляващите да не се гледа на сектор „Енергетика“ като „дойна крава, която е нападната от хищни животни и които пият млякото от открадната чаша„. Тя настоя да се преразгледа Закона за енергетиката още в зародиш, за да се изчистят порочните практики. Картаген не е нужно да бъде разрушен, поне не и днес, подчерта Митова.

Бившият социален министър в правителството на Кирил Петков и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков посочи, че хората трудно ще се адаптират на либерализацията на електроенергията, а скокът на цената на тока – почти сигурна. Той настоя да има и дефиниция за енергийна бедност.

Борислав Гуцанов запита къде е енергийният министър Румен Радев и защо го няма в пленарна зала. Той също се възмути, че пленарна зала е празна и запита колко от народните представители се интересуват от хората. Либерализацията ще доведе в пъти увеличаване цената на тока, предупреди Гуцанов като предишните говорещи Гьоков и Стойнев.

В крайна сметка след един часов дебат народните представители повторно приеха Закона за енергетиката със 133 гласа „За“, 49 гласа „против“ и без въздържали се. Така депутатите отхвърлиха ветото на държавния глава с гласовете на некоалицията – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС и законът ще бъде изпратен за публикуване в Държавен вестник. 

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна се интересува от американските разузнавателни дронове MQ-9 Reaper

В момента разузнавателните безпилотни самолети MQ-9 Reaper са приоритетни...

Атанас Запрянов очаква парад с F-16 за другия Гергьовден (ОБНОВЕНА)

"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с...

Политолози виждат шанс за Солидарна България

Кънчо Стойчев не вижда шанс за промяна

Започва имунизацията на 6-седмичните бебета и бременните за коклюш

Към момента в страната са регистрирани 843 случая на...

Фолк певицата Лорена: Синът ми се разболя от коклюша (ИНТЕРВЮ)

Лора Митева, по-известна с артистичния си псевдоним Лорена, е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg