https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се объркаха в дневния си ред

Снимка: (архив) БГНЕС

Депутатите изпаднаха в патова ситуация. Народните представители се объркаха в процедурни хватки и не знаят какво да правят с дневния си ред – да продължат с втора точка, която е за колективните искове на потребителите и след това да преминат към трета – временната парламентарна комисия за пътната карта на „Турски поток“. Междувременно законотворците си удължиха работното време до приемането и на втора, и на трета точка, но какво ще направят- предстои да видим, след като се завърнат в пленарна зала от поредната си почивка.

Малко по-рано, след две поредни почивки, законопроектът за колективните искове остана в дневния ред на пленарната зала и то след проведен председателски съвет. Мирослав Иванов от ПП-ДБ реагира на това и обвини председателстващия заседанието на Народното събрание Росица Кирова в предателство и кощунство, че се разглежда законопроект, който няма доклад от Комисията по правни въпроси. Той обвини депутатите, че вместо да се разгледа временната парламентарна комисия за пътната карта на „Турски поток“, сега ще се разглеждат колективните искове на потребителите и това е нарочно.

Дори след като бе допуснат до разглеждане, депутатите от ГЕРБ-СДС Марин Маринов и Георг Георгиев разкритикуваха законопроекта, тъй като противоречал на европейските директиви и становища. Загуба на пленарно време е, че се занимаваме с този законопроект, посочи Маринов, който е сигурен, че БСП имат добри намерения за защита на потребителните, но трябва да се действа по начин, по който съответства на националното законодателство и не излиза от рамките на европейските директиви.

Депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова също смята, че законопроектът е лош и ще създаде правен хаос.

Георги Свиленски от БСП призова ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да кажат защо законопроектът за колективните искове на потребителите е лош? Лош е законът за някого, но не и за българските граждани, изтъкна Свиленски и призова колегите си народни представители да се аргументират.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС отговори с това, че законопроектът има 6 отрицателни становища.

Депутатът от БСП и бивш социален министър в кабинета на Кирил Петков – Георги Гьоков призова да се приеме законопроектът, за да може да му се даде време да работи и хората да могат да подават колективни искове срещу монополистите.

Радомир Чолаков от ГЕРБ запита какви са тези електрошокове в момента, които се предлагат със законопроекта? 95% от проблемите на граждани могат да се решат от изпълнителната власт, а не непременно от законодателната, посочи той. В момента на коляно се прави второ гласуване на законопроекта, възмутен е Чолаков, който се съгласи с тезата на Надежда Йорданова, че законопроектът за колективните искове е лош и не заслужава подкрепа.

След изказването на Чолаков, Георги Свиленски направи предложение да се удължи работното време на парламента, докато не се приеме втора точка – колективните искове на потребителите и трета точка, която е създаване на временна парламентарна комисия за пътната карта за „Турски поток“. Народните представители подкрепиха предложението му.Х

Мирослав Иванов от ПП-ДБ пък запита защо не се гласува предложението на депутата от ДПС Хамид Хамид да се отложи втора точка, докато не се приеме доклад от Комисията по правни въпроси в Народното съ6рание. След поредица от процедурни хватки затова какво да се гласува – дали за отлагане на колективните искове или временната комисия за пътната карта на „Турски поток“, депутатите се объркаха и приеха да се отложи точката за колективните искове на потребителите.

Това гласуване отново насъска депутатите от БСП. Председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова даде нови 30 минути почивка до изясняването на казуса.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

Премиерът увери западни посланици в европейската ни ориентация

Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg