https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се чудят имат ли капацитет митничарите да задържат пари

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите в спор имат ли право и до каква сума да задържат митничарите при пренасянето на пари през границите. Дебатът е част от второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Валутния закон. Вносител е Министерски съвет. Законопроектът е от групата закони, които Народното събрание трябва да приеме, тъй като е пряко свързан и с втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

В контекста на дебатите председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов не разбира ината на управляващата манастирска сглобка и свободата на финансовия министър Асен Василев да дописва и дооправя европейски регламенти. Той не знае как митничарите имат капацитета или съмнения, че някой гражданин изнася валута в разрешената стойност, която не се декларира. Това отваря вратички за нарушение на закона, огромна корупционна вълна и възможности за рекет, посочи Йорданов.

Финансовият министър се изживява като финансов терорист, но ще има и обратна вълна след това, включително и в този закон. Интересно ми е как ще минете границата след това, защото няма да сте само на власт„, обърна се Йорданов към мнозинството в Народното събрание.

Венеция Ангова от ПП-ДБ отговори на Йорданов. Тя смята, че ИТН използват законопроекта за една политическа заиграва, с която да атакуват изпълнителната власт и по-конкретно Министерство на финансите. Тя се чуди даже дали самите депутати от ИТН не се притесняват от Валутния закон и от проверките на митничарите.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че целта на законопроекта е да се ограничи прането на пари и незаконното изнасяне на средства през страната. Той призова депутатите си да дадат допълнителни редакционни бележки, но в крайна сметка да подкрепят законопроекта на второ гласуване. „Не искате ли да има мерки срещу прането на пари и незаконно изнасяне на валута от страната„, запита той колегите си народни представители.

Димитров подчерта, че ако някой митничар си позволи да злоупотреби със закона, ще има незабавни санкции.

От парламентарната група на „Възраждане“ заявиха, че няма да подкрепят на второ гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Валутния закон.

Според промените в законопроекта пренасянето на средства в размер 10 000 евро или повече, или тяхната равностойност в левове или друга валута за, или от трета страна подлежи на деклариране пред митничарите. При пренасяне на средства в размер 30 000 лева или повече, или тяхната равностойност в друга валута през границата на страната за трета страна митническите органи ще проверяват за наличие или липса на публични задължения.

Ако се открият задължения над 5 000 лева, митничарите няма да допускат пренасянето на парите, а ще задържат средствата с разписка и ще уведомяват НАП. При наложен запор връщане се изисква единствено при наличие на остатък от средствата.

При пренасянето на непридружени парични средства в размер 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута чрез пощенски пратки, куриерски пратки, като непридружен багаж или товар в контейнер митническите органи могат да изискват от изпращача или получателя декларация за оповестяване в срок до 30 дни.

Паричните средства се задържат от митническите органи до представяне на декларация, но за срок от не повече от 30 дни от задържането.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

КС отказа да отмени прекратяването на концесията на Лукойл за „Росенец“

Конституционният съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев...

Хакнаха деловодната система за документооборот на СОС

В момента се работи по възстановяване на услугата и данните

Прокуратурата отказва да разследва заплахите към майката на Даная

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство за заплахите, отправени...

Столична община временно променя движението за измиване на пътни участъци

Столична община въвежда временна организация на движението за измиване...

Съдът постанови да се прекрати промяната на движението в центъра на София

Административен съд София - град постанови да бъдат безусловно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Американец хванал жена си да слага отрова в кафето му

Осъдиха на три години условно жена, опитала се да...

Правителството изплати 5000 евро на млада футболистка, лишена от право да се състезава

Българското правителство одобри едностранна декларация за изплащане на обезщетение от...

Синдикат плаши с протести заради саботаж на колективния трудов договор в здравеопазването

Работодателските организации системно отказват да участват в преговори за...

Задържаха грузинец, подпомагал чужденци да преминат незаконно страната

Задържаха грузинец, който незаконно е подпомагал чужденци да преминат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg