https://www.gerb.bg/bg

Депутати притеснени, че с лодки ще внасяме петрол, ако се прекрати концесията на „Росенец“ (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Дейвид Пинджев

Депутатите се захванаха на първо гласуване със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносители са Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Петър Чобанов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков.

Припомняме, че бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков обяви преди няколко дни на брифинг в Народното събрание, че ще внесе законопроект за спиране на концесията на пристанище „Росенец“. Идеята е спирането да стане в срок от една седмица.

Александър Иванов от ГЕРБ/СДС заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи законопроекта. Да не вкарваме толкова драматизъм в решението, призова депутатът и настоя да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“. Той се надява, че пленарна зала ще намери сили да подкрепи решението, което е само в интерес на българските граждани.

Даниел Лорер от ПП/ДБ заяви, че прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“ е на базата общоевропейски санкционен режим. Регулациите и санкционните режими трябва да се спазват, а служебното правителство нищо не направи, терминалът на „Росенец“ трябва да се върне под контрола на българската държава, подчерта Лорер.

Мартин Димитров заяви, че прегрешението на Румен Радев и неговото служебно правителство е, че са предприели изключение по отношение пристанището на „Росенец“ и не са прекратили концесията. Народното събрание трябва да прецени дали такива стратегически обекти трябва да бъдат под контрола на държавата или да бъдат отдадени на концесия, настоя Димитров.

„БСП за България“ ще се въздържат от подкрепа за спирането на концесията на пристанище „Росенец“. Липсва анализ какво ще се случи и какви ще бъдат последствията за държавата, за горивата, за икономиката и за българските потребители, посочи Драгомир Стойнев. Той смята, че ще започне дело срещу България, след като бъде прекратено пристанището на „Росенец“.

Стойнев запита кой ще е доставчикът на суров петрол в България и цените на горивата ще се задържат ли ниски след прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“. Той предложи, ако България иска да бъде екологично чиста, да прекарва нефта с лодки.

Парламентарната група на „Възраждане“ декларира, че няма да подкрепи законопроекта. Цончо Ганев запита как след прекратяването на концесията ще дойде петрол в България и как точно ще има доставки на гориво у нас.

Искрен Митев се заяде с БСП и „Възраждане“, че не искали да защитават националния интерес, едните били шпионите на Русия, а за другите посланик Елеонора Митрофанова споделила, че ще гласува за тях. Червените се заканиха следващата седмица да внесат предложения и други концесии да станат държавни. Борислав Гуцанов поиска наказание за Искрен Митев за изречените лъжи. Никола Минчев пък, който председателства заседанието, обеща лично да си поговори с депутата. В крайна сметка Митев бе санкциониран със забележка.

Румен Гечев не иска да плащаме за брюкселски или презокеански щения. Ако така продължаваме, ще останем с индустрия за производство на чаршафи. Трябва да защитим националния интерес, но не избираемо, изтъкна социалистът.

Делян Добрев пък обяви отделна законодателна инициатива да се възложи на кабинета да се откаже от дерогацията за руския петрол. От нея печелели руските компании, а не българските граждани.

ЗА ЗАКОНОПРОЕКТЪТ: Със Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, приет от Народното събрание на 13 януари 2023 г., в българското законодателство се имплементират санкциите, наложени с Регламент на Съвета (ЕС) № 833/2014 от 31 юли 2014 година относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Съгласно чл. 5к от Регламента изрично се забранява възлагането или продължаването на изпълнението на всякакви договори за обществени поръчки или за концесии, на или с физическо лице или юридическо лице, образувание, или орган, установени в Русия или пряко или непряко контролирани от такива лица. При прилагането на закона се установява, че са въведени допълнителни условия относно изпълнението на ограничителните мерки спрямо Русия, които не съответстват на разпоредбите на Регламента. Със законопроекта се цели привеждане в пълно съответствие на българското законодателство с изискванията на Регламент (ЕС) № 833/2014 и отпадане на отлагателното условие за нотификация и допълнително решение по отношение на България на Европейската комисия на някои от мерките, предвидени с разпоредбите на закона.

В крайна сметка решението за „Росенец“ мина със 134 гласа „за“, 45 „против“ и 13 се въздържаха – така гласуваха 9 депутати от левицата и четирима от „Има такъв народ“. „За“ бяха ГЕРБ, ПП/ДБ, ДПС. „Против“ 10 от БСП и 35 от „Възраждане“.

Депутатите се захванаха и на второ гласуване със Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Законопроектът касае прекратяването на концесията на пристанище „Росенец“. Това също не мина без напрежение в пленарна зала.

Процедурното предложение законопроектът да се гледа на второ четене направи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Това срещна съпротивата на парламентарната група на „Възраждане“. Хората на Костадин Костадинов се възмутиха с аргумент, че са направили искания за предложения между първо и второ четене. След дадената почивка от председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова стана ясно от стенограмата, че няма направени такива предложения.

Хамид Хамид започна да чете и прочете доклада на законопроекта, заобиколен от депутатите от „Възраждане“, ядосани, че не е уважено тяхното процедурно предложение за промени между първо и второ гласуване.

Росица Кирова увери, че ще даде думата на депутатите от „Възраждане“, след като си седнат на полагащите им се депутатски банки.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че това, което се прави от мнозинството е опит за прострелване в крака. Такива незаконни решения унищожават легитимността на държавата. Срамната коалиция унищожава българската държавност, защото за тях гласуваха хора, които бяха против ГЕРБ и ДПС, а в момента те (ПП-ДБ) са изтривалката за ГЕРБ и ДПС, разкритикува Костадинов.

Защо толкова брутално погазвате законите, недоумява Костадинов, според когото накрая хората ще излязат на улицата да протестират и ще заплюят ПП-ДБ затова, което правят. Не погазвайте законите, не погазвайте Конституцията, защото превръщате България в пародия на държавата, а Народното събрание в посмешище, разочарован е Костадинов.

Стоян Таслаков настоя половин час почивка, но получи само 15 минути от Росица Кирова.

Парламентът изпълнява експресно поръчки, коментира Цончо Ганев подкрепата за Законопроекта. Ще бъде потърсена отговорност на всеки един от вас, каза той. Според него днес е бил потъпкан закона. Няма да има къде да се скриете, обясни депутатът.

Георги Свиленски обвини ПП/ДБ, че употребили енергията на хората. Цончо Ганев захапа Кирил Петков, обяснявайки, че тичал до стаята на Делян Пеевски.

Даниел Лорер пък се почувства заплашен. Заместник-председателят на парламента Росица Кирова сподели, че не се чувствала заплашена.

Костадин Костадинов обеща „Възраждане“ да сезира КС за проекта.

В крайна сметка законът мина и на второ четене, въпреки всички опити това да не стане в рамките на днешното заседание.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Ще продължи ли ЕС мисията си по охрана в Червено море?

Може да се очакват затруднения в мисията на ЕС за...

Мъж загина при пожар в Смолянско

Нанесени са и материални щети

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено за изборите на 9 юни

ДАНС, МВР и Прокуратурата създадоха междуведомствено звено във връзка...

Над 200 са жертвите на наводненията в Кения

Очаква се дъждовете да се усилят

Румен Радев на Великден за дълга и отговорността към България

Кои български политици още честитиха празника ВИЖТЕ:

Полицията застреля 16-годишен тийнейджър, след като е ранил човек при нападение с нож в Австралия

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg