https://www.gerb.bg/bg

Ден за размисъл е, и за ЦИК (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

28 октомври е определен за ден за размисъл преди местните избори в неделя. Указът за вота бе подписан през юли от президента Румен Радев.

Очаква се обаче в 14.30 Централната избирателна комисия да проведе заседание, което бе насрочено вчера, веднага след като комисия гласува решение, с което изключи шалтера на машините за гласуване. Обосновка за решението й бе непристигналото удостоверение от страна на МЕУ за годността на машините за гласуване, което обаче самата комисия е трябвало да получи до днес, събота, 28 октомври. Самото удостоверение вече е подадено в ЦИК, а от Министерството увериха, че всичко с машините е наред.

Предложението за отмяна на машините за гласуване дойде от члена на ЦИК Емил Войнов (квота на БСП), но бе подкрепено от още 13 члена, включително председателя Камелия Нейкова.

Отмяната на машините за гласуване с този аргумент дойде на фона на активното мероприятие, което се разигра в Народното събрание и на председателски съвет, на който бе изваден доклад на ДАНС. Информацията за самия доклад бе изнесена от депутата от ИТН Тошко Йорданов, но бе скрепена с изказвания и от представителите на ДПС Делян Пеевски и на ГЕРБ Десислава Атанасова. Включиха се и лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Самото Народно събрание не трябваше да работи изобщо, според гласуваната преди това ваканция, за да не се използва трибуната му за предизборна агитация. То бе свикано обаче извънредно за заседание, за да се гласува отмяна на вето на президента по искане на ГЕРБ и ДПС, които обаче също не се регистрираха в зала и кворум не се събра.

В края на миналата година 48-то Народно събрание с гласуване на промените в Изборния кодекс с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато хартиеното гласуване и на практика машините за гласуване бяха превърнато в принтери – резултатът от тях се отчита чрез ръчно броене, разписка по разписка, и се нанася от СИК отделно в протокола. Въпреки това самото машинно гласуване намалява брой на недействителните гласове, както и хаоса при броенето и отчитането на гласовете от СИК.

48-то Народно събрание наложи обаче и понятието „хартиена коалиция„.

Засечен бе необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори.

Дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ ще извърши проверки за гласуване в нарушение на правилата на Изборния кодекс. Това ще се случи след изборите в неделя.

Над 6 000 000 души имат право да гласуват на изборите в неделя. Право да гласува има всеки, който е навършил 18 години, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание „лишаване от свобода“ и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува. Ако адресът е настоящ, то трябва да бъде такъв от поне 6 месеца.

На разположение на избирателите от 07:00 часа в неделя ще бъдат малко над 12 200 секции. Всички секции ще останат отворени до 20:00 часа, освен ако пред вратите им към този час все още чакат негласували. Тогава изборният ден на съответното място ще бъде удължен с още час. Малко над 400 са подвижните секции – тези разположени в болници и други социални заведения. На местни избори секции в чужбина не се разкриват. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

В изборите участват 58 партии и 9 коалиции. Избираме 265 кметове на общини.

Няма решение на ЦИК как да се сгъват хартиените бюлетини, защото достатъчно много пъти се е гласувало и избирателите знаят какво да правят. Гласува се със син химикал. Отбелязва се само една преференция.

Карантинираните няма да гласуват на местните избори на 29 октомври. Това стана ясно от коментар на здравния министър Христо Хинков. Законът е такъв, че ковид е приравнен на особено опасна инфекция. Трябвало е да се промени Законът за здравето, но това не се е случило. Затова избирателите под карантина няма да успеят да упражнят правото си на глас.

МВР съдейства на хората без валидни лични документи да гласуват на 29 октомври.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява, при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Сингапур спира обучението на F-16 след инцидент

Министерството на отбраната на Сингапур временно преустановява обучението на своя...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Слави Трифонов ще води две листи на „Има такъв народ“

Лидерът на "Има такъв народ" Станислав (Слави) Трифонов ще...

Украинските граждани в Русия са изправени пред експулсиране от началото на 2025 г.

Руското министерство на вътрешните работи обяви промени в правния...

Ивайло Вълчев оглави евролистата на ИТН

Ивайло Вълчев ще води листата на ИТН с кандидати...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Три комплексни оценки са изготвени за частната болница „Мама и аз“

Уточнение от Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Напрежение между Аржентина и Испания след обвинения за наркотици и бедност

Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики в събота,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg