Дават 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

Екип News24sofia.eu
Прочитания 3005
0 0

1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов. На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.“Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Ваксината на BioNTech/Pfizer спира новия британски щам на коронавируса

Коронавирус ваксината, разработена отBioNTech и Pfizer, най-вероятно е ефективна срещу бързо разпространяващия се щам на коронавируса, който първо бе открит във Великобритания. Това показват резултатите от лабораторни изследвания на двете компании, пише „Файненшъл таймс“. Вариантът, известен като B.1.1.7, има голям брой мутации, които будят тревога, че може да заобиколят изгражданата от ваксините защита. […]