Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Дават 1,8 млн. лв. за развитието на археологията в България

1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната. Това заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов. На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. „Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света“, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град „Хераклея Синтика“. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до „Хераклея-Синтика“ вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.“Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка“, заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето „Ботевград-Видин“. „Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект“, изтъкна министър-председателят Борисов.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Да се възцари братолюбие, мир по света и благоволение, пожелава митрополит Григорий

Българската патриаршия сподели слово, отправено от наместник-председателя на Светия...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg