Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Да работим, да помогнем на фронта, на Украйна“. Какво заварват украинците, когато се завръщат? (ФОТО ГАЛЕРИЯ)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Вчера украинските власти призовата гражданите да се върнат на работа. В специално телевизионно обръщение Олексий Арестович, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, формулира девиза на нацията, макар и да подчерта, че възклицателната интонация не би била подходяща: „Отиди на работа, помогни на фронта, помогни на Украйна.“

Призоваваме всички да се върнат към нормален или близък до нормалния живот, когато това е възможно. В освободените от врага райони, където няма непосредствена заплаха. И още повече в градовете в Централна и Западна Украйна“, заяви Олексий Арестович и обясни, че икономическото възстановяване е от решаващо значение както за държавата, за нормалния социален и политически живот, така и индивидуално за психиката на всеки отделен човек.

Какво обаче ще заварят украинците в домовете си когато се завърнат. Във фокуса на западните кореспонденти на BBС, Reuters и AFP попада град Буча, Киевски регион, откъдето руските войски се оттеглиха в петък.

Докато руските войски се изтеглят от окупираните от тях селища в Киевска област, журналистите и украинските служители започват да си съставят представа за това какво се е случило там по време на окупацията. В събота журналисти от агенция AFP и Reuters са посетили град Буча близо до украинската столица и свидетелстват за поне 20 тела на мъже в цивилни дрехи, оставени да лежат само на една от улиците*.

Снимките, направени от журналисти на агенция AFP, показват телата на убитите и град, потънал в разруха. Подобни снимки са направени и от репортери на „Ройтерс“, на които се виждат телата на загиналите в цивилни дрехи, опожарени коли и къщи, повредени от снаряди и ракети.

Буча е едно от първите гробища на руските надежди да обкръжат и влязат в Киев, пише BBC.

Два или три дни след влизането на първите руски войски в Украйна на 24 февруари украинските сили унищожават колона от руски танкове и бронетранспортьори, която преминава през град Буча към Киев. Разрушената техника все още стои по улиците на града.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр заяви в събота, че украинската армия е възстановила напълно контрола си над Киевския регион.

16 от 20-те тела, видени от фотографа на AFP, са били на тротоара или близо до бордюра. Други трима от загиналите са оставени по средата на пътя, а един – в двора на разрушена къща.

До едно от телата имало отворен паспорт на украински гражданин, а ръцете на този човек били вързани зад гърба му с парче бял плат. И други убити са открити със завързани ръце.

Кметът на Буча Анатолий Федорук съобщи, че „280 души вече са погребани в масови гробове„. Сред тях не са само мъже, но и жени, включително и деца, 14-годишен тийнейджър.

Федорук твърди, че по улиците на града все още има коли с „цели загинали семейства – деца, жени, баби и мъже“. Останките на хората все още лежат по улиците, тъй като сапьорите не са приключили работата си в града, а те могат да бъдат изнесени едва „след три-четири дни“.

Според оценка на журналисти от AFP и Reuters някои от телата може да са лежали на пътя с дни и дори със седмици. Местните жители разказват пред „Ройтерс“, че тези хора са били убити от руските военни, които държаха окупиран града един месец.

Трудно е да се направят категорични заключения при какви точно обстоятелства са били убити мъжете.

Украинските медии съобщават за появата на масови гробове в Буча още на 13 март, като тогава директорът на центъра за първична медицинска помощ в град Ирпин Андрий Левковски пише за погребението на 67 цивилни.

Руското министерство на отбраната не е отговорило на твърденията, а BBC не може да ги потвърди.

Кореспондентът на BBC Джереми Боуен свидетелства за още 13 тела – някои от тях вероятно и на украински военнослужещи – на път в друг район на Киевска област между селата Мрия и Мила.

BBC свидетелства и какво е останало от „Мрия“ – най-големия транспортен самолет в света, който се намираше на летището в Гостомел, превзето като опит да бъде използвано за база за настъпление срещу Киев.

Самолетът бе унищожен в началото на инвазията. Покривът на огромния хангар, построен специално за него, е осеян с „цяло съзвездие от дупки от шрапнели„, пише британският кореспондент.

Ан-225 „Мрия“ (Мечта) е свръхлек транспортен самолет, разработен от конструкторското бюро „Антонов“. Това е най-големият и най-тежкотоварният самолет в историята на световната авиация.

*Информационна агенция News24sofia.eu не публикува изображения с убити хора по улиците на украински градове от международния обмен, до който има достъп.

ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ФОТО ГАЛЕРИЯТА:

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Пребиха 15-годишно момче в софийския квартал „Надежда“ 1

На място били изпратени екипи на полицията както и линейка, която отвела момчето в болница

Манила скастри Пекин за тормоза край спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна...

Земетресение край Пазарджик

Трусът е на дълбочина 12.2 км

Полицията готова да влезе и в Калифорнийския университет

Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Българо-румънски екипи ще следят трафика по празниците в пограничните райони

Български и румънски пътни полицаи ще участват в съвместна контролна...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Смъртните случаи в Кения се увеличават на близо 100 заради наводненията

Най-малко 20 души са загинали при наводнения в района...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

Кремъл счита съдбата на Зеленски за предопределена

Кремъл счита съдбата на украинския президент Владимир Зеленски за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img