https://www.gerb.bg/bg

Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Снимка: Stock by Getty Images

Чехия отмени поредното съвместно заседание на правителствата на двете страни със Словакия заради конфликт, породен от различия в отношението към Русия и Украйна, съобщава Би Би Си.

Кореспондентът на Би Би Си Роб Камерън коментира от Прага, че подобни срещи се провеждат редовно и отмяната е крайно необичайна за две страни с изключително близки отношения. Двете страни до не толкова отдавна бяха части от една държава.

Конфликтът възникна, след като словашкият външен министър Юрай Бланар се срещна с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на дипломатическа среща на върха в Анталия.

Словакия беше силно критикувана за тези преговори от своя съсед, на което словашкият премиер Роберт Фицо каза, че Словакия е суверенна държава, която следва суверенна външна политика, взаимодействаща с всичките четири краища на земното кълбо„.

Политиките на Чехия и Словакия спрямо Русия и подкрепата за Украйна вече са почти диаметрално противоположни, отбелязва Роб Камерън.

Словашкият премиер Роберт Фицо наскоро повтори симпатията си към Русия и твърди, че Путин е бил „неоправдано демонизиран“ и че войната е започнала през 2014 г. поради „безчинствата на украинските неонацисти“. Според него военно решение на този конфликт няма и трябва да се търсят начини за мирно разрешаване на ситуацията.

За Чехия мирното уреждане на Украйна означава пълно изтегляне на руските войски от нейната територия. Прага инициира инициатива за спешно закупуване на 800 хиляди снаряда за Украйна от източници извън Европейския съюз и непрекъснато призовава за предоставяне на Украйна на всички необходими оръжия. Чехия беше първата страна, която, още преди Великобритания и Полша, достави танкове на Украйна.

Междувременно „Чехословашката група“ (CSG), водещ европейски производител на боеприпаси, обяви планове за създаване на съвместни предприятия в Украйна. Милиардерът собственик на компанията Михал Стрнад каза пред репортери в Прага, че акцентът ще бъде върху производството на артилерийски боеприпаси за укрепване на отбранителните способности на Украйна.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж се вряза с колата си в Белия дом и загина

Шофьор загина, след като се блъсна с колата си...

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - почита се паметта на св....

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Любчо Георгиевски: Изборните резултати показват голяма победа за Сърбия срещу България

ВМРО- ДПМНЕ постигна победа на парламентарните и президентски избори...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg