https://www.gerb.bg/bg

Борел се чуди колко грешки е допуснал Израел, преди да убие 140 хуманитарни работници на ООН

Снимка: EPA/OLIVIER MATTHYS

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел във вторник повтори загрижеността си относно убийството на седем работници за хуманитарна помощ от Израел „по погрешка“ миналата седмица в Газа, предава Анадолската Агенция (АА).

На фона на тежката хуманитарна ситуация в ивицата Газа, натискът върху Израел и неговите западни съюзници нараства заради кризата, особено убийството на хуманитарните работници от базираната в САЩ благотворителна организация „Световната централна кухня“ (WCK).

Въздушният удар уби седем работници – трима британски граждани, австралиец, полски гражданин, двоен гражданин на САЩ и Канада и палестинец.

Израел нарече това „грешка“, но WCK каза, че смята, че не е инцидент и че израелската армия умишлено е нацелила конвоя.

Споделяйки видеоклип от интервюто си с BBC на X във вторник, Борел предложи четири стъпки – прекратяване на огъня, освобождаване на заложници, увеличена хуманитарна подкрепа и политическо решение – „за спешно справяне с ужасната ситуация в Газа и слагане на край на войната“.

Споменавайки убийството на седемте хуманитарни работници от WCK, той отбеляза, че Израел призна, че те са били убити по погрешка, което „шокира много хора по света“.

Но се чудя колко грешки са били допуснати преди при убийството на 140 хуманитарни работници от агенцията на ООН. Бяхме шокирани може би защото са европейци или от западни страни.

Въздушният удар на 1 април срещу работниците на WCK предизвика силно осъждане по целия свят и призиви за отговорност, като мнозина, включително основателят на WCK Хосе Андрес, оспорват твърдението на Израел, че това е „грешка“ и случай на „погрешно идентифициране„.

Той каза, че очевидно САЩ са оказали по-голям натиск върху Израел, което го е накарало да отвори отново някои маршрути за помощ, за да предостави повече хуманитарна подкрепа на гладуващото население на Газа, което „показва, че е възможно да се увеличи потокът от хуманитарна подкрепа.“

Дори премахването на „Хамас“ в Газа…това няма да реши всички проблеми“, каза Борел, имайки предвид ситуацията на Западния бряг.

Трябва да продължим да осъждаме това, което направи „Хамас“. Но в същото време трябва да предотвратим повече цивилни жертви. Не знам дали това е тактическо изтегляне (от Южна Газа). Ние продължаваме да молим да не атакува Рафах.“.“

Напрежението на Западния бряг нараства, откакто Израел започна смъртоносна военна офанзива срещу ивицата Газа след трансгранична атака от палестинската групировка „Хамас“ на 7 октомври миналата година.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд (ICJ), който през януари издаде временно решение, което му нареди да спре геноцидните действия и да предприеме мерки, за да гарантира, че хуманитарната помощ се предоставя на цивилни в Газа, където повече от 33 000 души са били убити.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Коритарова: Първият участък на АМ „Хемус“ готов до края на годината

Премиерът Димитър Главчев увещавал регионалния министър Виолета Коритарова да...

315 загинали и над 1600 ранени след наводненията в Афганистан

Най-малко 315 са вече загиналите и повече от 1600...

ООН поиска спиране на огъня в Газа и увеличаване на хуманитарната помощ

За незабавно спиране на войната между Израел и "Хамас"...

Клетвата на новия президент на РСМ разпали стария конфликт с Гърция

Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като първата жена президент на...

Евтим Милошев: България има нужда от редовни правителства

България има нужда да се управлява от редовни правителства,...

САЩ може да спре още оръжейни доставки за Израел при нахлуване в Рафах

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън защити решението да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в...

БЧК е помогнал на над 218 000 души през 2023 г.

Над 218 000 души, сред които близо 11 000...

Задържаха контрабандни пистолети на ГКПП Лесово

Оръжията са със заличени серийни номера

Полицията в Хасково издирва 13-годишно момче

Младежът не се е прибрал от училище

Около 500 000 агнета пласирани по Великден у нас

Около 500 000 агнета са пласирани по Великден. Това...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

Киев призова за намаляване на потреблението на електроенергия след руски атаки

Руските войски са атакували съоръжения за производство и пренос...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg