https://www.gerb.bg/bg

Болсонару има 10 дни за показания за щурма от 8 януари

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Съдия от Върховния съд на Бразилия нареди на бившия президент Жаир Болсонару да даде показания пред федералната полиция в рамките на 10 дни за ролята си в щурма на правителствени сгради на 8 януари от негови поддръжници, съобщи „Ройтерс“.

Според документ, видян от „Ройтерс“, съдията Александър де Мораеш се е съгласил с искане, подадено от главния прокурор на страната, според когото показанията на Болсонару са незаменима стъпка, за да може да се изясни какво се е случило.

Припомняме, че поддръжници на крайнодесния Болсонаро нахлуха и вандализираха Конгреса на Бразилия, президентския дворец и Върховния съд седмица след встъпването в длъжност на левия президент Луис Инасио Лула да Силва, протестирайки срещу победата му на изборите през октомври и призовавайки за военен преврат.

Болсонару отрече каквато и да е отговорност за безредиците – които припомниха щурма на Капитолия на САЩ през 2021 г. от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

Той твърди, че е бил извън страната в самоналожено изгнание във Флорида, където отлетя два дни преди края на мандата си, без никога да признае поражение.

Неговите критици твърдят, че той е подбудил бунтовете, като е подпалил привържениците си с атаки срещу Лула и като е критикувал многократно бразилската система за гласуване, която според него е открита за измами, въпреки че никога не е предоставил доказателства.

Болсонару се завърна в Бразилия през март, но е изправен пред правни разследвания за атаките му срещу системата за гласуване и предполагаемата му роля в насърчаването на поддръжниците да щурмуват Бразилия на 8 януари.

Федералните избирателни прокурори призоваха Върховния избирателен съд да забрани на Болсонару да изпълнява изборни длъжности за осем години за атака срещу системата за гласуване.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украински дрон пак удари рафинерия в Русия

Русия свали и украински дрон над Москва

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Израелците са готови да се бият и с голи...

Украйна очаква преговорите за ЕС да започнат през юни

Украйна очаква одобрението на преговорната рамка и началото на...

Задържан стреля по полицаи в участък в Париж

Мъж стреля и рани двама полицаи във френската столица...

Китай и Унгария приветстват златна ера в отношенията си

Китай и Унгария започват "златно пътешествие" в двустранните отношения....

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Великобритания наложи санкции на израелски заселници на Западния бряг

В петък Великобритания наложи санкции на две "екстремистки" групи...

За Косово победа за Русия означава конфликт в цяла Европа

Косово подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия, въпреки...

Иззеха монети и пръстени от иманяр в Кърджали

Иззеха антични предмети от иманяр в Кърджали. Това съобщиха от...

Израел потвърждава евакуацията на Рафах

Преди очакваната военна операция израелската армия започна да евакуира град...

„Хамас“ за първи път склонен на примирие с Израел

Палестинското движение "Хамас" е готово да се съгласи с...

Русия обяви за международно издирване Зеленски и Порошенко

Руското Mинистерство на вътрешните работи обяви днес украинския президент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg