https://www.gerb.bg/bg

Бизнесът съзря полза в липсата на редовен кабинет – няма кой да задушава компаниите

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) очаква подобряване на икономическия и бизнес климат за България през 2023 г. въпреки трудностите и предизвикателствата в национален и международен план през 2022 г.

Оочакванията са базирни на резултатите от Европейското икономическо проучване за 2023 г. – Eurochambres Economic Survey (EES2023), съобщават от БТПП. Данните сочат, че българските предприемачи са с по-позитивна нагласа, спрямо европейските. Очакванията за България през 2023 г. по почти всички показатели в проучването са повече позитивни, отколкото негативни. Бизнесът очаква да има повече продажби в страната и в чужбина, да наема повече служители, отколкото освобождава и да повиши инвестициите си.

От Българската търговско-промишлена палата посочват, че въпреки предстоящите поредни парламентарни избори и липсата на редовно, устойчиво управление страната, нарушените вериги на доставки от Азия са създали възможности за „пласиране“ на български предприятия в реализацията на продукцията на компании сред основните партньори на българския бизнес.

От БТПП заявяват, че липсата на редовен кабинет в дадени случаи носи възможности за нормално функциониране на бизнеса, защото държавният апарат не задушава компаниите, а понякога предприема и решителни действия, непосилни за правителство, което иска на всяка цена да се хареса на избирателите.

Търговско-промишлената палата отчита засилена активност сред фирмите още в началото на 2023 г., наблюдавайки броя на заверени външнотърговски документи (за износ), издадените сертификати за АТА карнети, служещи за износ на стоки по време на панаири, изложби и представяния на продукти, както и множество промени в регистрацията на фирмите в Търговския регистър, което БТПП приема за ясен индикатор за положителната тенденция в дейността на компаниите.

От Българската търговско-промишлена палата считат, че освен това компенсаторният механизъм за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока с перспектива за действие до края на годината ще създаде сигурност и предвидимост за производителите, като се надяват това пък да „охлади“ инфлацията. Според бизнеса е необходимо такъв механизъм да действа у нас докато подобни мерки са в сила в ЕС, а същевременно България да овладее инфлацията и да запази добрите си макроиндикатори, за да съответстват те на Маастрихтските критерии и да върви по пътя на присъединяване към Еврозоната.

БТПП настоява за въвеждането на подобен компенсаторен механизъм и за потребителите на природен газ, за да се премине по-леко през зимата и да се балансира неравнопоставеността спрямо производители от един и същи сектор, избрали различен начин на производство (използвайки елелтроенергия или природен газ).

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Обвиниха кмета на Дупница в заплахи към полицейски шеф

Повдигнаха обвинение на кмета на град Дупница за отправени...

Повдигат обвинение на собственика на пистолета в Арбанаси

Собственикът на оръжието, с което 11-годишно дете стреля по...

Временно затвориха 7 магазина, заведения и центрове за яйца за Великден и Гергьовден

При проверки във връзка с празниците Великден и Гергьовден Българската...

Рокади в ръководството на ДКК

С решение на едноличния собственик на капитала на "Държавна...

10 хил. хектара гори са засегнати от пожари в Западна Канада

Горски пожари се разпространяват на територията на около 10...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шолц увери Зеленски в подкрепата на Германия за мирната среща на върха

Германският канцлер Олаф Шолц подчерта подкрепата на Германия за...

220 хиляди лв. дава държавата за обезщетения за забавени дела

Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 220...

Теглят жребий за поредните номера на партиите за изборите 2 в 1

ЦИК ще изтегли чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите...

Финалът на Евровизия ще е без един от фаворитите

Нидерландският изпълнител Йост Клайн, който бе и един от...

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

В Турция затягат коланите и ограничават публичните разходи

Турция ще ограничи публичните разходи и ще повиши ефективността...

Хиляди грузинци с европейски знамена срещу закона за чуждестранните агенти

Няколко хиляди грузинци и днес излязоха по улиците в...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg