https://www.gerb.bg/bg

Байдън призова Конгреса за бързи действия за шътдауна и помощта за Украйна

Снимка: EPA/BONNIE CASH

Президентът на САЩ Джо Байдън призова във вторник лидерите на демократите и републиканците в Конгреса да действат бързо, за да приемат финансирането на правителството, съобщава „Ройтерс“.

Това е важно, за да избегнат предстоящото частично спиране на работата му и изпращане на оръжия в Украйна, или ще бъдат изправени пред тежки последици.

Имаме много работа за вършене„, каза Байдън от Овалния кабинет, по време на среща с вицепрезидента Камала Харис и четиримата лидери на двете камари.

Срещата в Белия дом се състоя почти два месеца, след като председателят на Камарата на републиканците Майк Джонсън и лидерът на мнозинството в Сената на Демократическата партия Чък Шумър се споразумяха за ниво на дискреционни разходи от 1,59 трилиона долара за фискалната година, която започна на 1 октомври.

Въпреки тази сделка Конгресът не успя да приеме законопроекти за разходите за финансиране на правителството, до голяма степен поради вътрешните борби между републиканците, които контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство.

Байдън вярва, че може да бъде постигнато решение относно финансирането на правителството до крайния срок в петък, за да се избегне частично затваряне на правителството, което според него би навредило на икономиката на САЩ.

Финансирането на Украйна става все по-спешно всеки ден. Мисля, че последствията от бездействието са ужасни„, каза той.

Законопроектът за разходите се задържа от искания на ултраконсервативните републиканци в Камарата на представителите, които искат да видят съкращения на разходите и политически позиции, инжектирани в начина, по който се харчат доларите. Група крайнодесни републиканци доведе правителството до ръба на спиране или частично затваряне три пъти през последните шест месеца.

Шумър и Джонсън си размениха обвинения през последните дни кой е виновен за безизходицата. В понеделник Шумър каза пред репортери, че „демократите правят всичко възможно, за да избегнат спирането„.

Полският външен министър Радослав Сикорски призова председателя на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Майк Джонсън да позволи гласуване за нова американска помощ за Украйна. По думите му, Джонсън ще бъде виновен, ако законопроектът се провали и Русия напредне на бойното поле.

Както е известно, Украйна изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси, особено тежки артилерийски снаряди. Тя загуби позиции на изток, след като си върна около половината от територията, завзета от Русия.

Камарата ще се върне във Вашингтон на 28 февруари след ваканцията.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Акция на ГДБОП в офис за бързи кредити „Хера кредит“, има няколко задържани (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=0Ihq6SSYnGo Акция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

Рекорден скок на атаките срещу медици и болници във военни зони

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони...

18-годишен прободе с нож тийнейджър в Кърджали и го прати в болница

16-годишно момче се озова в болница след кавга с...

Израел изтегля посланиците си от Ирландия и Норвегия

Реакция на признаването на палестинска държава

Двама пияни мъже заплашваха спешни медици във Ветово

Двама мъже са ругали и заплашвали медици в спешния...

И министрите минаха през матура с „Приказка за стълбата“

Премиерът Димитър Главчев започна днешното правителствено заседание с "Приказка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Остава в ареста 77-годишният обвиняем за убийството в Новачене

Мярката му за неотклонение подлежи на обжалване

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Това е станало при ракетен удар по Севастопол

Турция и Саудитска Арабия са готови да помагат на Иран

Властите издирват хеликоптера на президента Раиси

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg