Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Българските политици за патриарх Неофит и кончината му (ОБНОВЕНА)

Снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Вчера загубихме духовния баща на българския народ„. Това обяви в началото на днешното задание председателят на законодателния орган Росен Желязков.

По думите му патриарх Неофит е ръководил БПЦ мъдро. Ще го запомни като радетел на единство, изтъкна той.

С минута мълчание депутатите посетиха кончината му.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов приема кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит като тежка загуба за България, за православието и за църквата.

Бог да го прости, познавах го лично и никога няма да забравя църквата в Русе, която комунистите бяха взривили и направихме нова. Свят и достоен човек„, сподели Борисов лаконично в кулоарите на Партийния дом.

Той призова политиците да не се изказват по темата, както и да не изказват предпочитанията си.

Парламентарната група на „БСП за България“ ще запомни патриарх Неофит като обединител на Българската православна църква, като разумен, благ, високо ерудиран и образован духовник.

Никога не е направил компромиси нито в личния си, нито в професионалния си живот ,така че Бог да го прости и светъл път на душата на Негово Светейшество„, каза пред журналисти депутатът от БСП Ирена Анастасова.

Тя смята, че ще се обяви ден на национален траур във връзка с кончината на патриарх Неофит. Ирена Анастасова се надява патриарх Неофит да закриля България и да дава разум на политиците, за да се постигне най-доброто за България.

Държавата е в тежко състояние и имаме нужда от такива хора като патриарх Неофит – мъдри, спокойни, разумни и мислещи за народа и за страната си„, каза тя.

На въпрос дали БСП са се допитвали за съвети до патриарх Неофит, Ирена Анастасова заяви, че не е се допитвала лично до него, но знаелa, че лидерът на партията Корнелия Нинова се е срещала с Негово Светейшество българския патриарх. Дори и да сме се допитвали до патриарх Неофит за съвети, това е добре, защото от патриарха може да получим само добри съвети, които са за народна български, каза още Анастасова.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов също коментира присърце кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Това е голяма загуба за българския народ и Българската православна църква, защото си отиде от един от стълбовете на православната ни вяра. Може да приемем това и за знак, дано да е добър за България и българския народ. Времето, в което си отиде патриарх Неофит е изключително тежко и определено предизвикателствата, които остават след неговата смърт са повече от желаното и да се надяваме, че църквата и народът ще успеят да преминат през тях„, каза Костадинов.

Той добави, че патриарх Неофит е бил обединител и е преодолял всички остатъчни ефекти от братоубийствения разкол в българската църква. Костадинов се надява това, което бе направено от патриарх Неофит ще бъде продължено от неговите наследници в Светия синод. БПЦ е една от най-старите в света – тя е шестата православна църква, основана през 870 г. и е шестата патриаршия основана след основаването на Христовата църква и формирането ѝ като система от църкви след Никейския събор.

Да се надяваме, че хората, които ще трябва да ръководят църквата, да бъдат на висотата на патриарх Неофит. Патриарх Неофит преодоля раните от разкола, църквата беше обединена и искрено се надявам и вярвам в това, че хората, които са в Светия синод ще бъдат на висотата на положението и очакванията, които ние българите имаме към тях„, каза той.

Костадинов смята, че трябва да има отлагане на политическия процес в България вследствие кончината на патриарха. В днешния ден Народното събрание не трябвало да работи, но мнозинството трябвало да вземе решение.

По публикацията работиха още: Димитър Киряков, Софи Димитрова

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

Нова Конституция затвърди властта на президента на Того

Президентът на Того подписа нова Конституция, премахваща президентските избори,...

Хванаха тираджия с 4,25 промила алкохол край Приморско

Хванаха шофьор на тир с 4,25 промила алкохол край...

Никола Минчев: Казусите с „Да запазим Корал“ и митниците са предизборен фойерверк

Той обясни, че не е присъствал на отписването на Кирил Петков от сдружението

„Алфа Рисърч“: ПП-ДБ донори на националните избори

Големият губещ на европейските избори ще е БСП

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в Бургаско остава тежко

Състоянието на блъснатото от кола 3-годишно дете в айтоското...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Велики Четвъртък e

В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица -...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Стачка в железниците за Евро-2024 в Германия

Тревожни данни за работещите в сектора разкри Bild

The Hill: Русия изпусна момента за голям пробив на фронта

В момента Русия използва всички свои сили, за да...

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

Възвестиха Възкресение Христово (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит Григорий, оглави...

Един убит и няколко ранени при престрелка североизточно от Париж

Един човек беше убит, а няколко - тежко ранени,...

Димитър Главчев дава разрешението за „Мама и аз“ на ДАНС и прокуратурата

Очаква се служебният министър-председателят Димитър Главчев да подаде сигнал...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg