https://www.gerb.bg/bg

България си иска самолетите Ф-16

Снимка; архив БГНЕС

Промяна в договора за доставка на американските изтребители Ф-16 ядоса социалистите в бюджетна комисия, където бе разгледано изменението в споразумението за самолетите. Подписаният договор за Изменение и допълнение не увеличава стойността на подписания през 2019 г. международен договор BU-D-SAB и не изисква допълнителни вноски към вече авансово заплатената от нас сума.

Социалистите са против споразумението. Споразумението се отнася до актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното оборудване, както и увеличаване на броя на обучавания допълнителен личен състав (летци – 2 души, и инженерно-технически състав – 5 души).

Коригират се стойности на различни линии по договора и пренасочване на средства между тях с цел осигуряване на адекватно финансиране на дейностите. Коригират се в различна степен срокове за осигуряване на съответните компоненти и/или продукти и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, възникнали в резултат на възложени договори от ВВС на САЩ на съответни доставчици. Тези промени не водят до удължаване на посочените срокове за доставка на самолетите. Освен това споразумението цели промяна на някои от основните доставчици на отбранителни продукти и услуги поради технологични или пазарни промени.

Добавени са допълнителни линии, които отразяват възникнали специфични изисквания на програма FMS. Споразумението не намалява и не стеснява заявените от българската страна изисквания за способности на оръжейната система F-16 Block 70 и осигурява възможности за оптимизиране на доставките от страна на САЩ.

Не съм виждал толкова скандален договор, каза социалистът Румен Гечев. Искаме си самолетите, подчерта той. По думите му заради гламавите договори на българската държава ще останем без самолети. До 3063-та ли ще ни мотаят, критикува социалистът.

Какво ме интересува колко струва чистачката на самолета, ядоса се Гечев. Нещата са скандални, според него. Продължаваме да си искаме самолетите, каза военният министър Драгомир Заков. Ако не одобрим споразумението, по думите му, сме щели да кажем на САЩ, че не си искаме изтребителите.

Румен Гечев сподели, че е изнервен. Той заподозря, че американската страна ни е натиснала да направим промени в договора.

Трябва да направим така, че нашите интереси да бъдат защитени, заяви и Андрей Гюров от ПП. Все пак депутатите приеха актуализация на споразумението.

Пред медиите военният министър Драгомир Заков след заседанието каза, че е пристигнала офертата от американска страна за вторите осем F-16.

В момента преглеждаме офертата, това е предложение за договор на практика, което трябва да се предвижда към Народното събрание, подчерта той. Има срокове, които са доста кратки, предупреди Заков.

До 1 ноември 2022 г. трябва да сме отговорили. При невъзможност, ще търсим удължаване, обясни военният министър. Офертата е съпоставима с първата като стойност, но ще има много по-голям пакет способности. Проблем, според него ще е ако няма парламент.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Почина първият човек, получил трансплантация на свински ГМО бъбрек

Първият реципиент на трансплантиран генетично модифициран свински бъбрек е починал...

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия (СНИМКИ)

Швейцария спечели в събота конкурса за песен на Евровизия...

Столична община не е съгласувала с МВР новата маркировка на Патриарха

Столичната община не е подала за съгласуване проекта за...

Мария Захарова изгледала погребението на Европа в Малмьо

Атрактивната говорителка на руското външно министерство Мария Захарова не...

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

Израел спря Ал-Джазира

Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал...

Израелската армия продължава „ограничени“ операции в Рафах

Израелската армия продължава "прецизните" операции в град Рафах в...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Тайланд отново поставя канабиса в списъка с наркотиците

Канабисът ще бъде повторно включен в списъка с наркотици...

Шестима показали антируски банери от балкона на бивше руско консулство в Лайпциг

Шестима германци са показали антируски банери от балкона на...

Русия строи база за ядрения си арсенал в Беларус

Осиповичи е част от военната история на бившия СССР

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg