https://www.gerb.bg/bg

Арестуваха избран за общински съветник в Земен заради схема с адресните регистрации

Снимка: iStock

Кандидат, избран за общински съветник в Земен, е задържан в Перник в петък сутринта, съобщи Нова телевизия. Масирана спецоперация се провежда в пернишка област във връзка с аномалиите с адресните регистрации преди местните избори.

Задържаният е Димитър Димитров от „Възраждане“ и е избран за общински съветник на вота на 29 октомври. Той отрича да участва в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане. Димитров е заявил пред медията, че „няма регистрации, правени с цел гласуване“.

Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани„, коментира той, минути след като е арестуван.

По думите на шефа на „Икономическа полиция“ в Перник Кирил Иванов към настоящия момент има образувано досъдебно производство за престъпление срещу политическите права на гражданите. Изяснява се съпричастността на Димитър Димитров към изготвяне на документи за регистрация на лица на територията на община Земен. Над 30 души са били регистрирани на един адрес.

Назначени са експертизи, които да покажат къде са изготвени документите, от кого са представени и по какъв начин. Към момента тече разследване за купуване на гласове„, обясни Иванов.

БНТ информира, че акцентът в спецакцията в Пернишко е гарантирането на честността на изборния процес на предстоящия в неделя балотаж. От 6 часа сутринта 9 екипа от служители на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) и дирекция „Жандармерия“ проверяват адреси в област Перник и в София. До момента са проверени 14 адреса и са проведени множество процесуално- следствени действия, по думите на говорителя на ОДМВР Венцислав Алексов. Открити са парични суми, списъци с имена на хора, компютърни конфигурации, телефони, таблети. Предстои да се установи свързани ли са те с купуване на гласове и с нерегламентирано регистриране на граждани по настоящ адрес. Предстои задържането още заподозрени.

На 17 октомври от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обявиха, че Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) е установила необичаен ръст на регистрациите и заявленията за гласуване по настоящ адрес, включително и в Земен. Според нова телевизия в Земен са установени новорегистрирани хора, които не живеят на посочените от тях адреси, и те са били дерегистрирани, като се подозира, че въпросните регистрации са били потенциални гласове за местния вот.

Медията е разговаряла със служителката, направила регистрациите.

Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват.. Документите за мен са изрядни„, коментира тя.

От Нова телевизия са потърсили кмета на Земен в дома му, тъй като бил в болничен. Запитан за адресните регистрации, той заявил че не е в течение и обещал интервю на следващия ден, но не спазил обещанието си

Освен в Земен, нови регистрации имало и в околните села, сред които и Жабляно. 45 души дори в били регистрирани на адрес в Жаблянския манастир. В светата медията открила само отец Йосиф. „Няма такива регистрации. Никога не е имало регистрирани 45 души. Не знам откъде излезе тази информация и кой си позволи да намесва манастира в такива предизборни спекулации“, коментира свещеникът. В Жабляно е регистриран и Карми Саид Кодас, собственик на дюнерджийница в Перник. „Мой приятел ме е регистрирал. Той е кандидат за общински съветник. Казва се Димитър Димитров„, казва Кодас.

В разговор без камера Димитър Димитров признава пред Нова телевизия, че през пролетта е направил регистрации в имота си в Жабляно. „Действително, в моята къща има регистрирани хора. Има най-различни уговорки – кой ще поддържа двора, кой ще довърши къщата. Нямам спомен колко са регистрираните в моята къща„, уточнява той.

Регистрациите били направени от кметския наместник на селото Гергана Райчева, която отказала да говори с медията.

Дни след прекратяването на определените като незаконни регистрации, част от хората обжалват. Сред тях е Калин – общ работник на пазара в Перник. Казва, че дори не знае къде се намира градът, в който е регистриран. „Много пъти съм си губил личната карта. Никой не ми е предлагал пари“, обяснява по-рано мъжът. Впоследствие обаче той заявява: „Жалба от мое име няма. Аз не мога да пиша и да чета.“

Жалбите са внесени от упълномощен адвокат – бившият прокурор и член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Нестор Несторов. „Срещнах се с всички хора. Аз нямам отношение. Наеха ме едни хора, които бяха в Перник, звъннаха ми и аз отидох„, обяснява той.

Според източници на Нова телевизия над 50 заявления за гласуване са били подадени от един и същи IP адрес.

Вътрешният министър Калин Стоянов е потвърдил изнесената в разследването на медията информация. Той коментира, че е възможно част от дерегистрираните да са успели да упражнят правото си на глас. „По случая има образувано досъдебно производство. Имах възможността да изгледам репортажа. По производството се работи и в момента. Предполагам, че ще излязат множество документни престъпления. Потвърждавам част от фактите, другите се проверяват„, заявява Стоянов в интервюто си за Нова телевизия в неделя.

Като поредна репресия срещу „Възраждане“ определят задържането на Димитър Димитров от партията в позиция, цитирана от медията. „Кандидатът ни в Земен се изправя на балотаж срещу бившия директор на жандармерията от ГЕРБ. Понеже „Възраждане“ ще спечели балотажа в Земен, ГЕРБ активират добре познатите им мутренски практики. Бившият шеф на жандармерията ползва жандармерията за политически натиск„, се казва още в позицията.

spot_img
spot_img

Още от рубриката

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

Гърция повдига пред Турция въпроса за бившата църква, обявена за джамия

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в сряда изрази недоволството си...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Западни танкове и военна техника, заловени от руските сили...

AstraZeneca изтегля ваксините си срещу ковид от пазара

AstraZeneca изтегля от пазара ваксините си срещу COVID-19, съобщава...

„Комерсант“: Кримският мост е бил взривен с ракетно гориво

Руските разследващи държат на маршрута през България

Окончателно: Отмениха разрешението за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отмяната на решението...

КНДР предупреди САЩ, че ще се провалят със сакциите

Усилията на САЩ и други западни страни за формиране...

Таксиметров шофьор блъсна 14-годишно момче с електрическа тротинетка в София

14-годишно момче с електрическа тротинетка е било блъснато от...

Задържаха трима за побой във Врачанско

Задържаха трима мъже за побой в село Михайлово, съобщи Районна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg