https://www.gerb.bg/bg

Антониу Гутериш: Две държави е решението за кризата в Израел

Протекторатът на ООН в Газа няма да разреши конфликта там. Това каза в понеделник генералният секретар на организацията Антониу Гутериш, цитиран от АФП. Той призова вместо това за преходен период, включващ арабските нации и Съединените щати и водещ до решение с две държави.

Гутериш каза, че е „важно да можем да превърнем тази трагедия във възможност“ – което за него означава преминаване „по решителен и необратим начин към решение с две държави„.

Това означава, че след края на настоящата война между Израел и бойците на „Хамас“ в Газа, „една засилена палестинска власт, поемаща отговорности в Газа„, каза той.

Но палестинската власт не може да влезе в Газа, подкрепяна от израелски танкове, добави той, което означава, че „международната общност трябва да разгледа преходния период„.

Не мисля обаче, че протекторатът на ООН в Газа е решение„, каза Гутериш.

Вместо това той призова за „подход на множество заинтересовани страни„, който ще разглежда САЩ като „основен гарант“ за сигурността на Израел, докато арабските нации са „от съществено значение“ за подкрепата на палестинците.

Всички трябва да се съберат, за да създадат условия за прехода, позволявайки на една засилена палестинска власт да поеме отговорности в Газа„, а оттам и до решение за две държави, каза той.

Гутериш също така отново осъди убийствата на цивилни – особено деца – в Газа, докато Израел води безмилостна въздушна и наземна кампания в отговор на атаките на „Хамас“ от 7 октомври.

Вече седем години той публикува „списък на срама“ на страните във въоръжените конфликти, които извършват тежки посегателства срещу деца. Отсъствието на Израел от списъка преди това беше критикувано от правозащитни организации.

Без да казва дали това може да се промени тази година, Гутериш постави броя на убитите деца в Газа в рязък контекст.

Без да навлизаме в обсъждането на точността на числата, публикувани от де факто властите в Газа, ясно е, че за няколко седмици имаме хиляди убити деца„, каза Гутериш пред репортери.

Свидетели сме на убийство на цивилни, което е несравнимо и безпрецедентно във всеки конфликт, откакто съм генерален секретар.“

Припомняме, че той е поредният, застъпващ се за „две държави„.

Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха войната между Израел и „Хамас“ в телефонен разговор в понеделник. Двамата лидери се споразумяха „да бъде избегната по-сериозна хуманитарна криза„.

Решението за две държави“ е основният начин за разрешаване на повтарящия се конфликт между Палестина и Израел“ – около това мнение са се обединили двамата лидери според CCTV.

Газа и Западният бряг в крайна сметка трябва да бъдат „обединени“ под нова Палестинска власт. Това отбеляза президентът на САЩ Джо Байдън в публикация за „Вашингтон пост“.

Тезите на Джо Байдън за мир в Близкия изток са в контекста на въпросите около бъдещето на региона, след като Израел постигне целта си да смаже въоръжената групировка.

Докато се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под една структура на управление, в крайна сметка под съживена Палестинска власт, тъй като всички ние работим за решението с две държави„, писа Байдън в материала, публикуван във „Вашингтон пост“.

Повече от 13 000 са палестинските жертви на конфликта, над 1200 са те от израелска страна. Все още се търси решение за заложниците, взети от „Хамас“.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Председателят на Камарата на представителите оцеля при опит да бъде отстранен от поста

Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса)...

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

ВМРО-ДПМНЕ печели изборите в РСМ (ОБНОВЕНА)

Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на...

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма

Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над нацизма.  От...

Жандармерия и маскирани полицаи обградиха жп гарата в Горна Оряховица (ВИДЕО)

Спешна намеса на Жандармерия и маскирани полицаи се наложи...

Загинали военни при атака в Афганистан срещу унищожаването на маковите полета

Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен...

Москва обеща на Лондон отговор за изгонването на военното аташе

Експулсирането на военния аташе от Великобритания и действията по...

Израел и „Хизбула“ размениха удари

Израел извърши въздушни удари в Южен Ливан. Ливанската групировка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Очаква се до края на 2025 г. България да се присъедини към ОИСР

За първи път България има конкретен срок за присъединяването...

Задържаха чужденци, продавали цигари без разрешително

Открити са над 1200 стека с цигари от различни марки

Ким чен Ун подчерта подкрепата си за Путин по повод Деня на победата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази "твърда подкрепа и...

Фолкдивата Дебора откровено за насилието, за интригите в поп фолка и още нещо… (ВИДЕО)

Фолк звездата Дебора се завръща на музикалната сцена щастлива...

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Седмица по-рано започва изплащането на така наречената "украинска помощ"...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg
https://www.gerb.bg/bg